Här hittade Niklas det nya Palmespåret

christer petterssons förråd i sollentuna
Här, i en källare på Tingsvägen i Sollentuna, hittade Niklas Ristarp det hemliga förrådet.
Allt han ville ha var ett lägenhetsförråd.
Istället hittade Niklas Ristarp 35 sopsäckar fulla med Christer Petterssons okända tillhörigheter.
Fyndet blev startskottet på SVT:s nya granskning av Palme-utredningen som började sändas i veckan.

Mordet på statsminister Olof Palme den 28 februari 1986 är Sveriges mest omskrivna rättsfall.

I veckan påbörjades ännu ett kapitel. Den här gången är det SVT:s Uppdrag Granskning som riktar ljuset mot hur Christer Pettersson egentligen kom in i mordutredningen.

Och allt tar sin utgångspunkt i ett exceptionellt fynd i en källare på Tingsvägen i Sollentuna sommaren 2016.

– Jag hade bott här i ett år innan jag till slut fick veta vilket förråd som tillhörde min lägenhet, berättar Niklas Ristarp.

Niklas Ristarp tog över Christer Petterssons förråd. Foto: Johan Sjölund.

Han klippte bort hänglåset och möttes av ett berg av bråte. Sopor, tänkte han först. Men han blev snabbt varse om att det inte var vilka sopor som helst.

– Jag såg direkt att det var Christer Petterssons grejer. Det var förstås lite spännande, berättar Niklas Ristorp.

Han hade tagit över en lägenhet där Christer Pettersson bodde under en period och hade plötsligt tillgång till ett unikt material. I de 35 säckarna, som Niklas samlade ihop, fanns dagböcker, anteckningar och prylar som kastade nytt ljus på både Christer Pettersson och Palme-utredningen.

Att fyndet till slut togs upp på bästa sändningstid beror på en kedja av händelser som börjar för snart två år sedan. Våren 2016 berättade Mitt i Sollentuna om filmkollektivet Luftslottet som höll på att göra en spelfilm om Christer Pettersson.

En av ambitionerna var att teckna en bredare bild av människan Christer Pettersson, och de bestämde sig för att samla in personliga berättelser från människor som känt honom.

– Vi gick ut med en efterlysning i lokaltidningen Mitt i Sollentuna och satte upp en tipstelefon. Det blev lite av startskottet för researcharbetet. Vi blev totalt nedringda under de första veckorna. Det var fler samtal än vi kunde bearbeta, sa Luftslottets Dick Andersson till Expressen som hösten 2016 kunde avslöja att det okända arkivet hittats.

Förrådet ligger i en källare på Tingsvägen i centrala Sollentuna. Foto: Johan Sjölund.

Luftslottet fick kontakt med Niklas, och efter att de vunnit hans förtroende fick de tillgång till materialet. För SVT berättar Luftslottet att de först kontaktade polisen, utan att få någon vidare respons.

Efter ytterligare ett tips bestämde de sig för att istället gå vidare till Uppdrag Granskning.

– Vi blev tipsade om en till kontakt och om att det fanns en polisman som vi borde titta närmare på. När vi fick det tipset insåg vi att vi var på rätt väg och att det fanns någonting som inte stod rätt till, säger Luftslottets Emilio Di Stefano till SVT.