ANNONS

Hittade plånbok på ICA – friades från stöld

plånbok
Enligt mannen trodde han plånboken var hans egen (arkivbild)
En man som tog en plånbok som en annan kund glömt på ICA Favoriten i Åkersberga friades från stöld av tingsrätten. Två nämndemän tyckte annorlunda.
ANNONS

På en övervakningsfilm från ICA Favoriten i Margretelund ses mannen ta upp ett föremål vid kassans varuband, göra en rörelse mot kassörskan men sedan vända sig om och gå mot utgången.

Vad som hände i början av oktober förra året var att mannen hittade en kvarglömd plånbok, tog upp den och lämnade butiken.

Nu har mannen friats från åtal om stöld av Attunda tingsrätt.

Lämnade plånboken utanför butiken

Enligt åklagaren hade mannen uppsåt att stjäla plånboken, men mannen har berättat att han helt enkelt tog miste och trodde plånboken var hans egen. När han insåg sitt misstag tyckte han att det var så pinsamt att han la plånboken på ett stånd med blommor och svamp utanför butiken, i stället för att gå in igen.

Tingsrätten skriver att mannens egen plånbok är svart medan den upphittade plånboken var brun, vilket i viss mån talar emot att mannen tagit miste. Trots det ansåg rätten inte det bevisat att han tänkt stjäla den.

Två nämndemän var skiljaktiga och ansåg att mannen förstod att det inte var hans plånbok redan i butiken. De ville därför döma honom för snatteri.