Hittade sin stulna moped i skogen

Tidigt på måndagsmorgonen i förra veckan upptäckte en familj i Larsberg att tonårssonens moped hade blivit stulen.

Den hade stått låst och parkerad precis utanför familjens hem.

Sedan stölden har mamman i familjen reagerat på ljud utanför fönstret och stigit upp flera gånger varje natt.

– Man hör något och tror att någon håller på där utanför. Man blir ju helt desperat och förbannad. Det känns väldigt obehagligt och onödigt att någon saboterar sådär, säger hon.

Stölden polisanmäldes och familjen tog även saken i egna händer genom att sätta upp lappar i området. Under promenaden fick de en ingivelse att ta en titt i skogen.

– Där såg vi ett blankt styre som stack fram, någon hade dumpat mopeden och försökt täcka över den med granris. Den var repad, tändningslåset hade brutits upp och registreringsskylten saknades, men eftersom skivbromslåset var kvar verkar det inte vara något proffs som stal mopeden, säger mamman.

De senaste veckorna har det stulits flera mopeder på Lidingö, men trots detta ser polisen ingen total ökning av antalet stölder.

– Jag skulle säga att det är något färre stölder nu än för ett antal år sedan, sedan det blev körkortstvång på mopeder, säger polisinspektör Claes Trotzig vid närpolisen i Lidingö.

Enligt polisen är det ofta ensamma gärningsmän som tar mopederna för eget bruk.

– Andra gånger säljs de vidare eller så stjäls de för att gärningsmannen tänkt plocka reservdelar till sin moped, säger Claes Trotzig.

Polisens tips till andra mopedägare är att ha koll på dokumentationen.

– Se till att ha chassinumret och motornumret nära till hands. Ha gärna en bild på mopeden också. Utan papper blir det svårt att bevisa att det är just ens egen moped som blivit stulen, säger Claes Trotzig.

Fakta

Färre stölder