Test: Här hittar du stans bästa kanelbulle

Kanelbullar
Bullproffset Daniel Lindeberg tipsar om stans godaste kanelbullar.
Bullproffset Daniel Lindeberg tipsade om stans godaste kanelbullar – vi testade vilken som var bäst. Hit beger du dig på onsdag, när svenskarnas favoritbulle har sin egen dag.

Daniel Lindeberg bytte lyxkrogen Frantzén/Lindeberg mot bakning. Sedan 2014 driver han Lindeberg Bageri och Konditori i Orminge – och har nu skrivit en bok om bullar.

Vi bad honom lista sina favoriter från fyra olika bagerier (utöver sin egen som såklart är allra bäst) så att vår testpanel kunde kora den godaste.Ett bageri

Ett bageri

(Jungfrugatan 70, Östermalm)

Den här kanelbullen har stuns i degen, som varken är för smörig eller fet, i så fall snarare åt det torrare hållet. Fyllningen hade en svag kanelton, här hade det kunnat vara både mer smör – och mer av själva fyllningen. ”Vill ha mer” skriver testpanelen. Smaken är framförallt söt, det är bra med kardemumma, men något lite kanel.

Genomsnittsbetyg: 3Petrus

Bageri Petrus

(Swedenborgsgatan 4b, Södermalm)

Degen är saftig, kanske något degig, men konsistensen är bra. ”Frasig och tjusig” tycker testpanelen. Trots att fyllningen i princip inte alls smakar kanel är den ändå god med sin smöriga kolasmak. Det är lagom mycket kladd och den går bra ihop med degen. Med sin knäckiga/karamelliga, men ändå vuxna smak, lyckas Petrus knipa platsen som panelens favorit (trots avsaknaden av kanelsmak?) ”Hög klass!”.

Genomsnitt: 3,5

Med sin knäckiga/
karamelliga, men
ändå vuxna smak,
lyckas Petrus knipa
platsen som
panelens favorit


Dessert & Choklad

Dessert & Choklad

(Patentgatan 7, Lilla Essingen)

Här är en kanelbulle för dig som gillar degiga bullar. ”Undergräddad i mitten och mycket färg på toppen” konstaterar panelen. Fyllningen däremot har rejält med kanel, men tyvärr för lite smör. Helhetsintrycket? Tydlig kanelsmak.

Genomsnittsbetyg: 2,5


Lillebrors

Lillebrors bageri

(Rörstrandsgatan 12, Vasastan)

Degen är kladdig, men god. Bullen har bra med fyllning som är rik på både kanel och smör. ”Gott” tycker paneln. Här finns däremot även en smak av sirap, eller kandering av något slag, som gör den lite för söt, menar vissa. ”Explosion, gillar man mycket gillar man den här” utropar någon annan.

Genomsnittsbetyg: 3


Bullarna bedömdes utifrån deg, fyllning, smak och helhet och fick ett genomsnittsbetyg baserat på poäng i de olika kategorierna. Betygskala 0-5. 

Jokern: Redaktionens egen snabba hembakta bulle

Att baka bullar kan vara tidsödande men inte med det här receptet. Här ska degen bara jäsa i totalt 30 minuter under hela bakprocessen.

DEG

 • 50 gram smör
 • 1/2 paket (50 gram) jäst
 • 2 deciliter mjölk
 • 1 krm salt
 • 1 tsk kardemumma
 • 2 msk socker
 • 5–6 dl vetemjöl

FYLLNING

 • 100 gram smör
 • 1 dl socker
 • 1 msk kanel
 • Bubblare: Mandelmassa

TOPPING:

 • Ägg
 • Pärlsocker

Deg:

1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjölken och värm tills blandningen är fingervarm (37 grader). Häll sedan över jästen och blanda.

2. Bland i salt, kardemumma (stöt gärna kardemummakärnor själv med en mortel för bästa smak), socker och vetemjöl. Börja med 4,5 deciliter mjöl och addera mer vid behov. När degen släpper från kanterna på bunken är den klar.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 20 min.

4. Medan degen jäser gör du fyllningen. Blanda smör, socker och kanel till en smet. Mandelmassan har du inte i själva fyllningen, utan river du över degen i ett senare skede.

Utbakning:

5. Knåda degen mjuk och smidig. Dela degen i två delar. Kavla ut en halvan till en rektangel. Lägg på fyllningen, gärna med en slickepott. Om du vill, riv nu över ett tunt lager mandelmassa.

6. Vik rektangeln på mitten, skär i åtta bitar. Gör ett snitt på mitten av varje bit, men lämna någon centimeter där degen fortfarande sitter ihop upptill. Snurra ihop de två deglängderna på varje bit och forma till en kanelsnurra.

7. Gör sedan samma sak med den andra deghalvan. Låter det för svårt? Kavla ut hela degen till en rektangel, på med fyllning, rulla ihop till en orm och dela i 16 lika stora bitar.

Topping:

8. Lägg kanelbullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 10 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

9. Häll över lite pärlsocker. Grädda i ugnen (225–250 grader) i cirka 6–8 minuter.

Redaktionens bulle.

Redaktionens bulle.