Hittar du inte din cykel? Den kanske är här

Staden flyttar på 3000 cyklar årligen – så har det sett ut sen 2017.
Staden flyttar på 3000 cyklar årligen – så har det sett ut sen 2017.
Nu kommer många människor tillbaka från semestern och vissa sätter sig på cykeln för att trampa genom stan till jobb eller skola. Står du kanske där vid cykelstället eller i gathörnet och undrar var din cykel tagit vägen? Mitt i kan ha en ledtråd.

Vi säger inte att alla cyklar som försvinner hamnar hos Stockholms stads uppställningsplats ute i Lunda industriområde i Spånga – men det är alla gånger värt en koll.

– Vi flyttar på två typer av cyklar, dels de vi kallar för skrotcyklar eller cyklar som står trafikfarligt parkerade, säger Ola Eriksson som är presstalesperson hos trafikkontoret i Stockholms stad.

Många cyklar som övergivits helt är från början stulna, och sedan dumpade någonstans i staden. Två bra tips för att slippa stöld är att skriva upp ramnumret på din cykel, samt att DNA-märka den. Har du koll på ramnumret kan polisen lättare identifiera din cykel och en DNA-märkning kan binda en cykeltjuv till en eventuell stöld.

I våras skrev Mitt i om att cykelstölderna skjuter i höjden, i den artikeln finns fler tips på hur du kan skydda din cykel.

3000 cyklar flyttas årligen

Ola Eriksson berättar att det främst är cyklar som rapporteras in av stockholmare som tas om hand. Det börjar alltid med att cykeln märks upp med en uppmaning om att den måste flyttas, sker inte det så kommer den få följa med ut till Spånga.

– Vi flyttar ungefär 3000 cyklar om året, och så har det sett ut rätt så konstant.

Är hojen inte här? Har du tur så kan det vara i Spånga.

Är hojen inte här? Har du tur så kan det vara i Spånga. Foto: Most Photos

Så många hämtar ut sin cykel

Sedan 2017 har nämligen inte så fasligt många hämtat ut sin cykel – endast 31 stycken för att vara exakt.

Stockholms stad skriver ut på sin hemsida alla cyklar och bilar som de flyttar på runt om i staden. Dyker sedan inte ägaren upp inom tre månader så tillfaller den bortglömda eller övergivna cykeln staden. Vissa cyklar får en välbehövlig renovering och säljs sedan på auktion, andra får leva vidare inom stadens olika verksamheter.

Med andra ord kan det vara väl värt en tur ut till Finspångsgatan 1 i Lunda, vem vet, du kanske kan cykla tillbaka till stan?

Fakta

Här har Stockholm stad flyttat cyklar under våren och sommaren

Centralplan

Nybrogatan

Grev Turegatan

Frejgatan

Pontonjärgatan

Sockerbruksgränd

Lill-Jans plan

Bjurholmsplan

Rådmansgatan

Kungsgatan

Karlavägen

Lilla Frescativägen

Sibyllegatan

Smedsbacksgatan

Källa: Stockholms stads hemsida