Så hittar du energin i höstmörkret

Sunniva Åman från Sundbyberg badar och bastar varje onsdag året om på flotten på Södermalm
Sunniva Åman från Sundbyberg badar och bastar varje onsdag året om på flotten på Södermalm
Seriemaraton i soffan eller en löprunda i mörkret. Valet är enkelt för många och vi blir allt fler soffpotatisar ju mörkare det blir utomhus.
Men ska det bli ändring på!
För att samla energi även under hösten så tipsar inspirationsförläsaren och Solnabon Maria Swanström om att göra en dopaminlista, ge komplimanger och att säga nej.

Att krypa in och tända ljus, laga en mustig gryta och tycka att allt är mysigt med höstmörkret passar inte alla. Är du en av dem så, måste du hitta andra sätt att fylla på energikontot i väntan på vårsolen.

Maria Swanström som håller föreläsningar i hur man ändrar invanda tankemönster, ger oss sina bästa tips.
Nummer ett – gör en dopaminlista med tio saker som du vet gör dig glad.

”Ofta behöver vi kicka igång en positiv känsla i oss för att komma ur svackan.”

– Det kan vara foton på något eller någon du tycker om, att ringa en vän som ger energi, en peppig låt som du gillar, en film som du tycker om, en plats som gör dig glad.

Sätt sedan på låten, ring vännen eller se filmen när du har en dålig dag det sätter alltid igång en positiv känsla i oss säger Maria. Mycket handlar om kemin i kroppen.

– Ofta behöver vi kicka igång en positiv känsla i oss för att komma ur svackan, förklarar hon.

Lär dig säga nej

Träning är också ett stående tips.

– Även om man inte är en träningsmänniska så kickar träningen automatiskt igång signalsubstanser och ger oss en lyckokänsla.
Säg också nej till saker för att avsätta tid för att hitta ny energi.

”Var egoistiskt och gör slut med vänner som dränerar dig på energi.”

– Att säga ja till något innebär att du säger nej till något annat, oftast något som har med dig själv att göra. Tänk också över vilka personer som ger och vilka som tar energi. Var egoistiskt och gör slut med vänner som dränerar dig på energi, vi har inte råd med det på hösten, säger Maria.

Ge en komplimang

Hon tipsar också om att se hösten som en nystart.

– Att testa på något nytt som att sjunga i en kör eller gå med i en syjunta, triggar också igång våra lyckokänslor.

Avslutningsvis – har du en riktig skitdag, ge då en komplimang till någon.

– Att ge energi föder energi hos oss själva. Enklaste tricket är att ge någon annan beröm, det är bara win-win.

Redaktionens tips: Åtta sätt att ladda batterierna i höst

1. Bada! Gör som Sundbybergsbon Sunniva Åman och hoppa i plurret året om. Vi skulle föreslå Ulvsundasjön, Pampas nedanför Huvudsta eller Brunnsviken. Kanske kombinerat med en löptur? Se tips nr 2.

2. Ut och spring! Ladda ner en peppande spellista eller en spännande podd och ge dig ut på vägarna i kommunen. På www.jogg.se finns Träningskartan där du kan se var andra Sundbybergsbor tränat och få lite inspiration.

”Vi spelar mellan mars till oktober, tre timmar per gång, två dagar i veckan och vi har så kul! Det är så lätt att fastna inne”, säger Sonia Strandberg, 82, i rosa jacka, som spelar boule ihop med Bill Mårtensson, Eva Sars och Solveig Larsson från PRO på golfängarna. Foto: Åsa Sommarström

3. Testa en ny utomhussport. Förhoppningsvis gör nytändningen att du glömmer rusket. Vi tänker föreslå golf – kanske hos FairWay Golf i Ulriksdal, rullskidor – hör med Sundbybergs IK som har kurser, paddla kajak – uthyrning finns till exempel intill Pampas marina, boule – banor finns bland annat på golfängarna intill Lötsjön och på Rådjursstigen i Bergshamra.

Jan Knuters i Duvbo skulle mer än gärna ge bort delar av trädgårdens frukt om någon kom och frågade. ”Vi brukar få mycket äpplen, i år är det dock knappt hälften”, säger han. Foto: Åsa Sommarström

4. Bunkra inför vintern. Trädgårdarna dignar av frukt som ingen hinner ta hand om. På Facebook kan fruktletare och fruktträdsägare hitta varandra via grupperna Fruktförmedlingen och Jag vill ha frukt. Även på www.aktavara.org/fruktformedlingen och fruktkartan.se kan du hitta fruktträd och buskar på villatomter och allmän mark. Eller så kliver du helt enkelt in på en villatomt och frågar om du kan få skörda lite. Än är det inte heller för sent för att ge sig ut och leta efter svamp. Sök efter sänkor där det är fuktigt och gärna skuggigt med mycket mossa.

5. Ut och fota! Det är något alldeles särskilt med ljuset under hösten som kan göra även de mest vardagliga ting till vackra stilleben. Till exempel så ordnar Solna Fotostudio fotokurser, eller så testar du dig fram på egen hand, tips och idéer finns i mängder på internet. Dessutom kan du skicka in dina höstbilder till Mitt i så kan du få din bild publicerad. Mejla bilden samt var en är tagen och av vem: sundbyberghost@mitt.se.

Jan Gustavsson går tre långa och tre korta promenader om med Unni, 1 år, den första vid klockan 07 och den sista vid klockan 23. ”Jag vet många äldre som brukar låna en hund för att komma ut. Min 86-åriga kompis lånar grannens hund två gånger om dagen för att gå på promenad”. Foto: Åsa Sommarström

6. Låna en hund. Ett sätt att tvinga sig upp ur soffan kan vara att stämma träff med en vän – förslagsvis en fyrbent sådan som inte kan säga nej. På www.hittahundvakt.se och dogbuddy.com kan du hitta hundägare som behöver hjälp eller anmäla dig som intresserad av att ta hand om en vovve.

7. Gå med i en kör. Gillar du pop så tar sångarna i kören Joyvoice, ton i både Solna och Sundbyberg. Både Solna kyrka, Råsunda kyrka och Svenska kyrkan i Sundbyberg har också kyrkokörer med blandad repertoar.

”Jag tycker att man bli piggare av att träna ute än inne i gymluften. Annika underhåller dessutom våra barn bra när vi tränar, vilket är bra”, säger Pernilla Fyhr från Duvbo, i röd tröja, som är här med Leo, 6 månader. Anna Stenbacka, i grått, med sonen Nicolas, 9 månader håller med. Foto: Åsa Sommarström

8. Gå på utegym. Gratis träning med frisk luft på köpet. Antingen köper du ett eget gummiband och följer mammagruppens exempel, eller så drar du på handskarna och beger dig till utegymmet vid Ursviks motionsområde, parkourparken och utegymmet vid Rissne IP, vid Lötsjön, vid Vackra vägens slut (mittemot lekplatsen) eller Löfströms allé 5 (i anslutning till Friskis och Svettis).