ANNONS

Joakim hittar sin närvaro i bladig dryck

Joakin Thibblin
Vi dricker Bai Hao. Oolong-Te från Taiwan och Spring Blossom från Darjeeling i Indien.
Kan man ha som jobb att dricka te? Javisst! Joakim Thibblin bjuder på te hemma i vardagsrummet på arbetstid.
–  Jag vill hjälpa människor att vara mer närvarande och uppleva mer med hjälp av teet, säger han.
ANNONS

Lidingöbanans rasslande utanför den lilla lägenheten i Brevik och redaktionsbilen som jag undrar om jag verkningen parkerat rätt känns plötsligt väldigt avlägset.

Jag lägger i stället hela mitt fokus på frågan: Vad doftar egentligen teet som qigonglärararen Joakim Thibblin  hällt upp i min lilla kopp? Lätt, blommigt … ja, lite skog också.

– Påminner mig om en skogsglänta jag brukade gå till när jag var barn. Jag kommer ihåg ljuset där och hur lugnt det var, säger jag.

Vi sitter i Joakim Tibblins vardagsrum på kuddar på varsin sida om den stora stubbe han använder som tebord mitt i rummet. I rummet är sparsamt inrett med gröna växter och mattor. På väggarna samsas trolltrummor med ikoner, afrikanska masker och ett stort asiatiskt tyg. Naturligtvis finns här också en tehylla med fina plåtburkar.

Det är här som Joakim Thibblin håller sina theworkshops. Tanken är att den som deltar ska få öva sig i närvaro och komma i kontakt med en lugn plats i sitt inre. Som mindfullness med te.

Hittar man en sådan lugn plats i sig själv är det något man kan komma tillbaka till i stressiga miljöer

– Hittar man en sådan lugn plats i sig själv är det något man kan komma tillbaka till i stressiga miljöer. Jag vill hjälpa människor att bli mer närvarande och uppleva mer med hjälp av teet, säger Joakim Thibblin.

Han har alltid gillar te. Drycken fanns där under hela uppväxten på Lidingö.

– Vi har alltid druckit te i vår familj. Mest Earl Gray, det gav mig mycket lugn. Jag ville utforska det mer, säger han.

ANNONS

Testubben hemma hos Joakim Thibblin.

Det var under en resa till Las Vegas förra året som han gick på olika tesalonger och utvecklade sitt teintresse.– Jag började verkligen dricka och smaka och kunde känna hur det påverkade på mig på ett nytt sätt. Vissa teer gjorde mig lugn och andra väckte närvaron.

Nu arrangerar han alltså, mot betalning,  teworkshops, eller teceremonier i sitt vardagsrum.

– Jag tycker att det är kul att möta människor. För det här är ett möte, det är lärorikt för mig också . Vi hittar kvaliteter i varannan som lyfter oss när vi sitter och pratar.

För pratar gör man under ceremonin. Men det är inte som en vanlig fika. Här kretsar samtalen om smak och doft på teet och vilka minnen och tankar det väcker till liv. Ibland enkla funderingar, ibland kommer tyngre saker upp.

– Det är olika, säger han.

Det finns många traditioner kring te. Joakim Thibblin har låtit sig inspireras av mycket men följer ingen gammal tradition till punkt och pricka.

– Jag gör det på mitt sätt, säger han.

ANNONS