Hittar vad grannarna tjänar

Kommunalrådet Daniel Dronjak Nordqvist (M) i Segeltorp tycker inte att hitta.se livsstilspunkt ger en fullständig bild av hans bostadsområde.
Kommunalrådet Daniel Dronjak Nordqvist (M) i Segeltorp tycker inte att hitta.se livsstilspunkt ger en fullständig bild av hans bostadsområde.
Med hjälp av söktjänsten hitta.se kan du nu även se vad dina grannar tjänar, vad de har för intressen och hur de röstar. Men kan du lita på det som står där?

Lokaltidningen Mitt i har testat livsstilspunkten.

När du söker efter ett telefonnummer eller en adress i Huddinge får du även upp information om vad människor i bostadsområdet har för medelinkomst, hur de röstar och vilka intressen de har.

– Andra söktjänster satsar på att vara uppe i trätopparna. Vi vill vara på gräsrotsnivå och erbjuda våra kunder den bästa lokala informationen, säger Alexander Hannerland, vd för hitta.se.

Lokaltidningen Mitt i testade och satte ner den så kallade livsstilspunkten över kommunalrådet Daniel Dronjak Nordqvists (M) bostad på Skyttelvägen i Segeltorp.

Segeltorpsbon tjänar i snitt 29 112 kronor i månaden, är sambo med barn och har hunnit bli 50–64 år gammal. De stora intressena är att meka med bilen, arbeta i trädgården, och trav och galopp. Mercedes är den vanligaste bilen och de röstar övervägande på de borgerliga partierna.

– Det säger lite grann om livsstilen i Segeltorp. Men jag saknar det som är karaktäristiskt för området, bland annat att Segeltorpsborna är hårt arbetande, företagsamma och miljömedvetna personer som är aktiva på fritiden, säger Daniel Dronjak Nordqvist.

Vad tycker du om att hitta.se har den här tjänsten?

– Letar du efter en bostad kan det kanske vara användbart, men det finns så mycket annat som spelar in. Bra förskolor och skolor till exempel. Informationen säger oerhört lite om ett helt område, säger Daniel Dronjak Nordqvist.

Oppositionsrådet Nujin Alacabek Darwich (V) bor på Sågstuvägen i Visättra. Här tjänar invånarna i snitt 17 931 kronor i månaden, är singelhushåll och sambos, och är 20–34 år gamla. Utrikespolitik, andra länders kultur och astrologi är de stora intressena. Audi är den vanligaste bilen och man röstar övervägande på partier åt vänster.

– Det låter som en bra beskrivning av mitt bostadsområde. Sedan finns det de som strävar efter att nå ännu högre. Det finns en viss typ av homogenisering i området och det finns en multikulturalism som är representerad, säger Nujin Alacabek Darwich.

Alexander Hannerland menar att den nya tjänsten livsstilspunkten ska ge en bra känsla för ett bostadsområde eller ett kvarter.

– Jag tycker att du kan ta informationen på allvar eftersom vi använder oss av officiell data, säger han.

Förutom livsstilspunkten har söktjänsten även lanserat tjänsterna tomtgräns och friluft.