Min lokala hjälte

Hiwa hittade hem i Roslagen

Hiwa Khezri var tvungen att fly från Iran på grund av sitt politiska engagemang.
Hiwa Khezri var tvungen att fly från Iran på grund av sitt politiska engagemang.
Bostadsbristen för flyktingar är stor. Men det finns lösningar. När Hiwa Khezri, som flytt politiskt förtryck i Iran, behövde någonstans att bo fick han flytta in hos Rebecca Undén Göransson i Danderyd.

– Vi hade ju platsen, säger hon.

Hiwa Khezri minns resan. Först över medelhavet från Turkiet till ön Lesbos. 50 personer nedträngda i en liten gummibåt. Sedan med lastbil genom Europa. Han minns oron och väntan, men kan inte berätta något om de länder han körde igenom. Han vet inte ens vilka det var. Hela resan satt han i lastutrymmet och hoppades på att inte bli upptäckt.

Den 25 november var han framme i ett kyligt Märsta. Smugglaren som hjälpt honom dit pekade ut Migrationsverkets kontor för honom. Sedan var han själv, långt borta från familj och vänner, i ett land där han inte kände någon och inte förstod språket.

– Mitt gamla liv var i Iran, jag hade ingenting så jag fick börja från noll, säger han.

Börja var vad han gjorde. Först på flyktingförläggningen i Täby park hotell, sedan på förläggningen i Täljöviken. Där var det trångt, Hiwa Khezri fick dela rum med upp till 20 andra män. Men det var bra ändå, menar han.

– Man får förstå att det är svårt att ordna platser till så många, säger han.

Det jobbigaste var tristessen. För att ha något att göra började Hiwa Khezri lära sig svenska. För att få lugn och ro steg han upp klockan fem morgonen och studerade fram till klockan åtta när de andra vaknade. Varje dag lärde han sig mellan 20 och 30 nya ord.

I Iran hade han arbetat som idrottslärare, och det ville han ta upp här. Via en volontär på förläggningen fick han möjlighet att göra praktik på en skola i Österåker. Då uppstod dock ett nytt problem, om han gjorde praktik kunde han inte bo kvar på förläggningen. Migrationsverket flyttade honom till Strängnäs, och det såg ut som om Hiwa Khezri skulle behöva börja om igen.

Då dök plötsligt en möjlighet upp. En familj som han lärt känna när han bodde på förläggningen i Täljöviken erbjöd honom att bo hos dem.

Hiwa Khezri kunde flytta tillbaka till Åkersberga, ta upp kontakten med dem han lärt känna där, göra praktik i skolan och fortsätta utveckla sin svenska. När familjen han bodde hos fick ett barn till behövde de extra plats, och Hiwa flyttade vidare till Danderyd, in hos Rebecca Undén Göransson och hennes man. De hade lärt känna varandra via mobilappen Welcome. Rebecca Undén Göransson berättar att hon och hennes man länge velat göra någonting för de flyktingar som kommit till Sverige.

– När Hiwa behövde någonstans att bo tvekade vi inte, vi har ju platsen, säger hon.

Nu bor han i Danderyd och jobbar på Coop i Åkersberga. Enda problemet är att han saknar svenskt personnummer och inte kan öppna ett bankkonto. Det gör så att han inte kan ta emot sin lön.

– Jag får pengar av Migrationsverket och det känns konstigt, för jag tjänar ju egna pengar, säger han.

Trots löneproblemen ser Hiwa Khezri positivt på framtiden. I höst har han fått en deltidstjänst som fritidsledare på Bergsättraskolan. Nu hoppas han på att få uppehållstillstånd så att han kan översätta sina betyg och börja jobba som idrottslärare igen.

Fakta

Asylsökande i Roslagen

Enligt Migrationsverkets senaste statistik bor det 19 305 asylsökande i Stockholms läm. Av dessa bor 1923 personer på flyktingförläggningar. Täby är den kommun i Roslagen där det bor flest, 616 stycken. I Österåker bor det 166 stycken, i Vallentuna 83, i Danderyd 54 och i Vaxholm 33.

Källa: Migrationsverket