ANNONS

Sjuk man fick hjälp att dö – nu anmäler läkaren sig själv

Läkare.
En ALS-sjuk man i Täby fick hjälp att dö. Läkaren har nu polisanmält sig själv.
En svårt ALS-sjuk man i Täby fick hjälp av pensionerad läkare att dö.
Nu polisanmäler läkaren sig själv. En förundersökning har påbörjats.
ANNONS

En svårt sjuk man i 60-årsåldern från Täby valde under tisdagskvällen att avsluta sitt liv. Mannen hade ALS och hade sedan tidigare fått en tid i Schweiz för att avsluta sitt liv.

Men coronakrisen satte stopp för resan. Då beslutade sig den pensionerade läkaren Staffan Bergström, 77, att hjälpa den sjuka mannen och gav honom en dödlig dos sömnmedel att använda i stället. Dagens Nyheter var först med att rapportera om händelsen.

Polisanmälde sig själv

Staffan Bergström, professor emeritus i internationell hälsa vid Karolinska institutet och legitimerad läkare, har nu polisanmält sig själv och riskerar att bli åtalad för medhjälp till dråp.

Eftersom att det är enligt svensk lag är olagligt för en läkare att utför dödshjälp riskerar Staffan Bergström dessutom att förlora sin legitimation.

– Jag vet att jag riskerar min läkarlegitimation genom detta. Men för mig skulle det vara mer oetiskt att inte bistå än att göra det, säger Staffan Bergström till DN.

Förundersökning inledd

Läkaren fick intyg av den sjuka mannen att han ville ha läkarens hjälp. Både sjukvårdspersonal och polis fick också dokumenterat vad som hade hänt. Staffan Bergström har förhörts av polis.

– Det har inkommit en anmälan och en förundersökning är inledd om medhjälp till dråp. Ingen person är i nuläget frihetsberövad, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid polisen i Stockholm till SVT Nyheter.

Kammaråklagare Urszula Grabowska som håller i ärendet säger till SVT att en person är misstänkt.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.