ANNONS

Hjälp centrum att få ansiktslyft

I den nya visionen knyts centrums västra och östra delar ihop till en småstadskärna.
I den nya visionen knyts centrums västra och östra delar ihop till en småstadskärna.
Så här ser det ut idag.
Så här ser det ut idag.
Så här såg centrum ut 1970.
Så här såg centrum ut 1970.
Nu har du chansen att säga din mening om ­utvecklingen i centrum.

Kommunens vision är att skapa ”en levande urban stadskärna”.

Mitt i följer utvecklingen från stationssamhälle på landet via dagens förortscentrum till framtids­drömmen – ett livligt ­småstadshjärta.
ANNONS

En uteservering där infarten till det omtalade Coop-garaget finns i dag, ett sammanhängande gångstråk mellan torget och tågstationen och – som en liten detalj – en grönskande takplantering på huset där Pressbyrån i dag ligger.

Så bildsätts visionen om Vallentuna på omslaget till den nya skrivelsen ”Program för Vallentuna centrum – vision 2030” som kommunen i förra veckan publicerade för samråd, det vill säga att den som vill får skriva till kommunen och kommentera förslaget.

– Det är ju Vallentunabornas centrum vi utvecklar. Alla får komma med synpunkter, säger Björn Stafbom, kommunplanerare på Vallentuna kommun.

Utvecklingen av Vallentuna centrum har varit på gång länge. Mitt i har genom åren följt utvecklingen och berättat såväl om den omtrycka satsningen på Kulturhuset, de tomma lokalerna och om hur många invånare skriker efter fler butiker.

Trots en pågående uppfräschning av torgytorna i centrum andas platsen fortfarande förortscentrum av den typ som var ideal under mitten och senare delen av 1900-talet då de flesta av dagens byggnader uppfördes.

Men nu har politikerna vänt blad. Sedan länge är idealet att skapa ”en urban småstadskärna” där bostäder varvas med butiker och livliga torg, gärna med uteserveringar och torghandel.

En av utmaningarna är att väva ihop de både delarna öster och väster om Roslagsbanan. I dag ligger det vi kallar centrum, med Kulturhus och butiker, väster om Roslagsbanan.

Centrum öster om Roslagsbanan, Tellusområdet, är mer som ett industriområde.

Här finns sporthall, simhall, teater och ungdomens hus, verksamheter som många besöker. Men här finns också en ensidig kontorsbebyggelse och en inhägnad uppställningsplats för trasiga bilar.

ANNONS

Tellusområdet ska omvandlas totalt, enligt kommunens vision.

– Det blir en småstad på den sidan också med gator i ett rutnätssystem så att man kan orientera sig bättre. I dag är det stora ytor och man vet inte riktigt hur man ska ta sig runt, säger Björn Stafbom.

Mycket handlar om att sammanfoga de både -centrumdelarna.

”På sikt finns också behovet av att söka annan lokalisering av befintliga bensinstationer och bilförsäljning intill Roslagsbanan och Smidesvägen. Detta centrala läge lämpar sig för en centrumanknuten verksamhet eller nya bostäder”, står i den nya skrivelsen.

Men all mark ägs inte av kommunen.

– Vi vill få igång en diskussion med fastighetsägarna och se vad de vill göra. De kanske kan utveckla sin mark på ett sätt som gynnar alla. Vi tror att vi kan hitta fördelar för alla pareter. För tidigt att säga när och var det sker, allt sker stegvis, säger Björn Stafbom.

Han understryker att den nya skrivelsen inte är en exakt beskrivning över hur centrum ska utvecklas.

Det handlar i stället om att politiker, invånare och näringsidkare ska komma överens om en genensam vision som ska ligga till grund för mer detaljerade planer. Bland annat bostadsbebyggelse.

Fakta

Så kan du tycka till

Planen om Vallentunacentrum finns utställd i Kulturhuset, samt Karby och Kårsta bibliotek.

Och på nätet: www.vallentuna.se/programcentralavallentuna

Synpunkter ska lämnas skriftligen senast 18 mars till: sbf@vallentuna.se

Skriv en insändare på mitti.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.