Hjälp med maten får ta 15 minuter

Inger Mellström hade tidigare för kort tid för att hemtjänsten skulle hinna hjälpa till med maten. Nu har hon längre tid och David Marjeta på Värmdö kooperativa hemtjänst hjälper henne också att komma ut i sin älskade trädgård.
Inger Mellström hade tidigare för kort tid för att hemtjänsten skulle hinna hjälpa till med maten. Nu har hon längre tid och David Marjeta på Värmdö kooperativa hemtjänst hjälper henne också att komma ut i sin älskade trädgård.
Ibland hinner de äldre inte äta upp innan hemtjänsten åker i väg igen. På 15 minuter ska de komma till kunden, värma maten, duka och servera.

– Allt är styrt av tiden och den är så knappt tilltagen, säger Maine Andersson på Värmdö kooperativa hemtjänst.

Det är lunchdags och Inger Mellström, 72, sitter vid sitt matbord i sitt lilla hus på Saltarö. David Marjeta förbereder maten inne i köket – det blir mosad potatis och malt kött.

– Jag skulle ta ned en matta och en ryggsäck till garaget i går, men det blev inget med det, säger Inger från bordet.

– Det fixar vi, svarar David med ett leende.

Men det är ingenting som hemtjänsten får ersättning från kommunen för. Personalen ska bara servera maten – ingenting annat. Standardtiden för måltidshjälpen är 15 minuter.

– Det är alldeles för lite. Det är många gånger de vill prata, fråga om något och då får man forcera för att hinna göra det – det finns ingen extra tid, säger Maine Andersson, planerare på Värmdö kooperativa hemtjänst.

I de närliggande kommunerna Nacka och Tyresö har hemtjänsten minst dubbelt så mycket tid, och Vaxholm har en timme att fritt fördela på frukost, lunch och middag som standard.

I Värmdö är tiden inte flexibel. Det är femton minuter som gäller, eller för dem som är svårt sjuka 38 minuter. Kommer det upp något oförutsett som till exempel att kunden måste gå på toaletten så måste hemtjänstpersonalen ringa till biståndshandläggaren för att få extra tid beviljad – i förväg.

– Ibland är det inte läge att ringa. Man kanske till exempel måste stanna i tio minuter ext­ra för att någon är ledsen, säger Maine, som menar att kommunen borde lita mer på hemtjänstens egen bedömning på plats.

Hon är kritisk till kommunens system med en beställare och en utförare som är åtskilda.

– Förut var vi med under vårdplaneringarna, det var en från hemtjänsten, en biståndshandläggare och kunden. Då gick det att diskutera fram en rimlig tid.

Niklas Dahl, enhetschef på den kommunala hemtjänsten Provarmdo Hemmesta/Djurö, tycker att lunchtiderna för det mesta räcker, men att det vore önskvärt med mer tid.

– Självklart skulle vi vilja ha tid att laga mat och sitta med, men någonstans måste man göra en bedömning, säger han.

Socialdemokraterna vill utöka tiden och har avsatt 6,5 miljoner kronor i tilläggsbudget för ändamålet. Detta presenterade partiet på kommunfullmäktigemötet förra veckan.

Lokaltidningen har försökt nå Elisabeth Dingertz (M), ordförande för finansieringsnämnden för äldreomsorg, utan att lyckas.

Fakta

Så lång tid får hjälpen ta

Måltidshjälp: 15 minuter.

Dusch: 20 minuter.

Promenader: 1 timme per vecka.

Morgonhjälp: 25 minuter.

Kvällshjälp: 18 minuter.

Tillsyn: 10 minuter.