Här ges hjälp till stans svagaste

Besarion Tomaradze, 36, besöker kyrkan flera gånger i veckan.
Besarion Tomaradze, 36, besöker kyrkan flera gånger i veckan.
Daniel Senobar har varit volontär i kyrkan i drygt tre år.
Daniel Senobar har varit volontär i kyrkan i drygt tre år.
Bröd, sallad, kyckling och grönsaker. Många av varorna är gåvor från innerstans butiker.
Bröd, sallad, kyckling och grönsaker. Många av varorna är gåvor från innerstans butiker.
Kyliga vinterdagar slår hårt mot stans hemlösa och utsatta.
Nu rustar Klara kyrka med matutdelning – och extra sovplatser.
– Det betyder mycket, säger Besarion Tomaradze, 36.

Ett hundratal personer har samlats i Klara kyrka i city. Många är män i 30-årsåldern, men här finns också en barnfamilj och några enstaka kvinnor. Matutdelningen sätter igång först vid 9.30, men flera var på plats redan vid klockan sex.

– Jag kom för sent. Mycket har tagit slut, säger Besarion Tomaradze, 36.

Sallad, bröd och kyckling

Han visar upp dagens skörd: fem frallor, ett salladshuvud och några hekto fryst kyckling.

I dag fick han könummer 91. Nästa gång ska han hänga på låset.

– Men det här räcker i alla fall i två dagar, säger han.

Besarion Tomaradze från Georgien besöker kyrkan flera gånger i veckan. Foto: Pekka Pääkkö

När han kom till Sverige från Georgien för sju månader sedan var det i jakt på jobb. Sökandet visade sig bli längre än han trott och i flera månader var han utan försörjning. Nu har han fått asyl, jobb och bostad hos en vän.

– Jag jobbar som reklamutdelare två dagar i veckan. Det räcker för att betala hyran, men här får jag mat så att jag klarar mig. Det betyder mycket, säger han.

Erbjuder sovplats

Under 2016 fanns 57 hemlösa personer i Norrmalms stadsdel, enligt stadens egna siffror. Gruppen minskar, samtidigt som antalet personer som sover utomhus blir fler – och nyanlända pekas ut som extra sårbara. Elvis från Albanien berättar om vänner som tvingas bo på tågstationen.

– Det är väldigt svårt att leva här. Jag har ingen bostad, men får sova hos vänner, säger han.

För honom och resten av stadens bostadslösa börjar de kalla nätterna ta ut sin rätt. När Mitt i besöker Klara kyrka har Stockholm haft en av sina kyligaste nätter på länge – minus 13 grader.

Kylan har fått Klara kyrka att rusta med extra övernattningsplatser. Två nätter i veckan öppnar de upp kyrkan för hemlösa. För de som lyckas få en sovplats finns filtar, madrasser och frukost.

Volontär – fem dagar i veckan

Kyrkan fungerar också som mötesplats och hjälpcentral – och till och med som arbetsförmedling. De senaste åren har en handfull personer fått jobb på bland annat Hemköp och Ica Maxi, med hjälp av kyrkans anställda.

Daniel Senobar är en av kyrkans mest engagerade volontärer. Sedan tre år tillbaka ägnar han hela dagarna åt volontärarbete.

– Vi ses vid klockan sex varje morgon och börjar samla in mat på Pressbyrån, Vetekatten, 7 Eleven och flera andra ställen. På eftermiddagen fortsätter jag laga mat, säger han.

Daniel Senobar hjälper det hundratal personer som kommit till kyrkan för att få mat för dagen. Foto: Pekka Pääkkö

För åtta år sedan kom han till Sverige, efter att ha flytt från Iran. Han vet hur det är att vara främling i ett nytt land.

– Varje morgon ser jag hemlösa från hela världen sova på gatan i sju eller tio minusgrader. Jag blir ledsen när jag ser det. Därför är jag glad att kunna hjälpa. Här kan vi säga välkommen och bjuda på kaffe, bulle och lite mat.