ANNONS

De ska hjälpa Danderyd att bli bäst på klimatsmart mat

Ekobröd, Danderyd, klimatsmart
Representanter från Danderyd har fått bra tips på hur kommunen ska arbeta för klimatsmartare mathantering.
I maj tilldelades Danderyd Polarbröds Ekobrödspris. Nu ska kommunen även bli bäst på klimatsmart mat.
ANNONS

Danderyd har ökat sina inköp av ekologiskt bröd med 1000 procent och fick Ekobrödspriset ”årets raket”. Priset är delas ut i samarbete mellan Polarbröd och Ekomatcentrum för att uppmuntra fler att köpa ekologiskt bröd.

En del av vinsten bestod i att representanter från kommunen fick delta i på en föreläsning om hur man kan tänka ännu mer klimatsmart i köket, såväl hemma som i storhushållen.  

– Vi tar med oss att det är möjligt att nå de globala målen för en hållbar miljö och utveckling men att det krävs snabba och stora förändringar hur vi både producerar och konsumerar mat. Vi alla och inte minst offentlig sektor har ett stort ansvar i detta, säger Liselott Holgersson som är koststrateg  i Danderyds kommun.

Enligt Livsmedelsverket serveras ungefär 3 miljoner måltider varje dag i vård, skola och omsorg. I de stora volymerna finns mycket som kan förbättras för att maten ska vara hållbar, näringsrik och klimatsmart.

Fakta

Här är fem tips för att bli mer klimatsmart hemma:

Minska svinnet

För att motivera de som äter i verksamheten att slänga mindre mat kan man exempelvis ha tävlingar för att hålla svinnivån under en viss mängd.

Mindre del animaliskt protein och mer växtbaserat

Detta behöver inte vara så svårt som det låter. Blanda färsen med linser när du gör köttfärssås eller byt ut matlagningsgrädde mot en växtbaserad variant. Baljväxter är näringsrika, billiga och lätta att variera.

Välj råvaror efter säsong

Under skördetiden finns det fina råvaror att köpa från lokala producenter och långt in på hösten finns det tillgång till svenskproducerade rotfrukter som morötter, palsternacka och kålrot.

Placera salladsbuffén först så äter folk mer grönsaker
Grönsaker har låg klimatpåverkan och är dessutom både billigt och hälsosamt.

Laga mat med bröd
Bröd är bland av de mest klimatsmarta livsmedlen vi kan äta. Det är både hälsosamt och kan användas både som tillbehör och huvudingrediens i en måltid.

Källa: Livsmedelverket