Hjälpcenter blir av med sina lokaler

Convictus Råd & Stöd på Malmskillnadsgatan som arbetar med hemlösa och missbrukare måste flytta. Men nya lokaler i city är svårt att hitta.

Besökarantalet har ökat stadigt sedan 2009 och i dag kommer dagligen 30–40 hemlösa till Convictus lokaler, som ligger i ett vanligt bostadshus på Malmskillnadsgatan, för att få såväl mat som en dusch och hjälp med vaccinationer och juridiska frågor.

Lokalerna ska nu renoveras och den 1 oktober måste den ideella föreningen flytta ut.

Men att hitta lokaler i centrala Stockholm är inte lätt.

– Generellt är det en svår och lång process att hitta lokaler för den här målgruppen. Det är viktigt att det finns sådana här verksamheter inne i stan, men det är också där det är svårast att hitta lokaler, säger Fredrik Jurdell, avdelningschef på socialförvaltningen i Stockholms stad.

Flyttar man från city förlorar man många besökare tror Claes Heijbel, verksamhetschef på Convictus.

– Vi når idag många människor som socialtjänsten inte når. För många kan vi vara en hjälp till en egen bostad eller att komma ur sitt missbruk, säger han.

Convictus har funnits på Malmskillnadsgatan i fem år och aldrig haft problem med grannar eller andra i omgivningen.

– Alla politiker och tjänstemän i Stockholm säger att vår verksamhet är viktig och bra. Ändå tycks det vara omöjligt att hjälpa oss med lokaler där de hemlösa finns och känner sig välkomna. Jag har svårt att acceptera att de hemlösa i city skall hänvisas till gatan.

Hund dödshotad efter bråk

Vasastan Förra måndagen var en man ute och rastade sin hund i en park på Hälsingehöjden. Plötsligt slet sig hunden och sprang mot en annan hundägare på promenad.

De båda jyckarna fick aldrig någon kontakt, men hundägaren med den kopplade hunden ilsknade ändå till. Han klev fram till mannen vars hund slitit sig och sa ”hade din hund huggit min, hade jag fått den avlivad”, han hotade även att sparka ihjäl den andre mannen och hunden innan han klippte till honom med ett slag i ansiktet.