De hjälper dementa att våga träffa andra

Dr Johan Sandin, Alzheimerforskare.
Dr Johan Sandin, Alzheimerforskare.
Agneta Bramstedt.
Agneta Bramstedt.
Alzheimer Café i Djursholm är inne på sitt tionde år. Ett alternativ för demenssjuka som sällan går på restaurang.
– Var tredje svensk drabbas av denna hemska sjukdom som fungerar så att hjärnan skrumpnar likt ett gammalt äpple, säger sjuksyster Agneta Bramstedt som är ordförande för Röda Korset i Djursholm.

På Alzheimer Café träffas de sjuka med sina anhöriga samt personer som har ett intresse av att veta mer om demenssjukdomar. Mötena bryter en social isolering för den sjuke samt stödja anhöriga och dessutom göra livet lättare för båda.

– Demenssjuka går sällan bort på restaurang eller till andra offentliga ställen för att undvika pinsamma situationer för den anhöriga. På Alzheimer Café träffas alla under samma förutsättningar vilket istället blir en positiv social händelse, säger Agneta Bramstedt som är ordförande i Röda Korset Djursholmskretsen.

Caféet följer en internationell mall, som startades 1997 av läkaren Dr Bére Miesen som menar att man måste tala öppet om demens för att visa att det är ett ämne man vågar tala om. Detta stärker självkänslan hos den sjuke och avdramatiserar tillståndet för de anhöriga.

”Det finns 100 olika demenssjukdomar och var tredje svensk drabbas”

– Det finns alltså 100 olika demenssjukdomar men det är oftast Alzheimer vi pratar om. Var tredje svensk drabbas av denna hemska sjukdom som fungerar så att hjärnan skrumpnar likt ett gammalt äpple. En frisk hjärna väger drygt 1,5 kg. En hjärna som drabbats av demens väger ungefär hälften i snitt. Då kan man räkna ut att många andra funktioner förutom minnesförlust slutar att fungera. Allt i kroppen styrs ju från hjärnan, säger Agneta Bramstedt.

I år går caféet in på sitt tionde år. Träffarna på Alzheimer Café hålls första torsdagen i månaden på Villa Svalnäs i Djursholm. Förra torsdagen kom över 70 personer och lyssnade på ett föredrag om hjärnforskning. Genom åren har gäster som Harriet Andersson och Sven Wollter pratat till deltagarna. Även flera internationellt kända demensforskare som professorerna Miia Kivipelto och Bengt Winblad.