ANNONS

Hjälper jämnåriga traffickingoffer

Hanna Anderberg och Elvira Dietmann tillsammans med Russel som jobbar påVisayan Forum.
Hanna Anderberg och Elvira Dietmann tillsammans med Russel som jobbar påVisayan Forum.
Under sommarens volontär­resa till ­Filippinerna fick Hanna och Elvira träffa jämn­åriga tjejer som sålts som sexslavar.

Nu vill de sprida kunskap om trafficking.
ANNONS

Hanna Anderberg, 19 och Elvira Dietmann, 18 är båda uppvuxna i trygga hem på Lidingö. Tjejerna de träffade under volontär­resan i Filippinerna har en helt annan bakgrund – i tidig ålder såldes de som prostituerade eller slav­arbetare.

– Jag hade fått höra om trafficking och ville göra något för att hjälpa. Jag tänkte att det kanske är lättare för tjejerna att prata med oss som faktiskt är i deras ålder.

– Men jag förstod att det inte skulle bli lätt och förberedde mig på det värsta, säger Hanna.

Under den två veckor långa volontärresan arbetade Hanna och Elvira på Center of Hope, ett långtidsboende för barn och unga som råkat ut för trafficking.

Hanna, som pluggat ett fotoprogram på gymnasiet, lärde barnen hur man redigerar bilder.

– Jag tog bilder på alla barnen och frågade dem hur de ville att just deras bild skulle se ut. En tjej ville stå i snöfall eftersom hon aldrig sett snö, en annan ville stå på toppen av Empire state building.

Trots att alla har utsatts för hemska saker så har de drömmar och känner hopp, säger Hanna.

Elvira, som älskar att dansa, höll i en danskurs. I dansen kände hon gemenskap med de jämnåriga filippinska tjejerna.

– Det var särskilt en tjej som jag kände igen mig i som hade dansat balett som liten. En dag var vi på kunglig balett och fick träffa dansöserna efteråt.

ANNONS

– Då visade det sig att en av dem hade varit flickans danslärare innan hon blev såld. De bara grät och kramade om varandra, det var en väldigt stark upplevelse, säger Elvira.

Nu är de hemma i Sverige igen. Elvira ska börja sista året på Hersby gymnasium och Hanna som nyss tog studenten vill jobba ett tag innan hon söker in till universitetet.

Ingen av dem har släppt engagemanget för tjejerna i Filippinerna.

Elvira vill jobba för att pengarna från skolans biståndsprojekt Fredagsfemman ska gå till arbetet mot trafficking.

– Jag vill dela med mig av det jag fått lära mig och arbeta framför allt mot cybersex. Det blir allt vanligare att barn utsätts och det är vår del av världen som efterfrågar det. Den yngsta flickan på centret var bara ett år. Det slog mig väldigt hårt, vi måste prata mer om det, säger Elvira.