Hjälpsam chaufför blev påkörd på E18

I fjol inträffade 35 olyckor med personskador i Upplands-Bro. Värst drabbade vägen är E18 där det förra året rapporterades in tolv olyckor. Senast den 24 januari skadades en lastbilschaufför svårt när han blev påkörd under ett däckbyte.
I fjol inträffade 35 olyckor med personskador i Upplands-Bro. Värst drabbade vägen är E18 där det förra året rapporterades in tolv olyckor. Senast den 24 januari skadades en lastbilschaufför svårt när han blev påkörd under ett däckbyte.
Lastbilschauffören skulle hjälpa en kollega som fått punktering.

Det slutade med att han blev påkörd av en bilist.

Olyckan inträffade på E18, som förra året var kommunens mest olycksdrabbade väg.

– Han ställde sig för att vinka åt trafiken. Då blev han påkörd, säger Anders Agnevik, chef vid trafikpolisen i norrort.

Klockan var runt halv nio på fredagskvällen den 24 januari när en lastbil fick punktering på E18 i Kungsängen. En lastbilschaufför som uppmärksammade stoppet stannade för att hjälpa till. Men hans insats slutade i tragedi. När mannen ställde sig för att göra övriga trafikanter uppmärksamma på lastbilarna vid vägkanten blev han påkörd av en bilist.

Anders Agnevik berättar att mannen fördes till Karolinska universitetssjukhuset med ambulanshelikopter.

– Han fick krosskador på benen, de var väldigt trasiga. Men vi har fått höra att han kommer att återhämta sig.

Just E18 är den mest olycksdrabbade vägen i Upplands-Bro. Under fjolåret inträffade tolv olyckor på vägsträckan, varav en slutade med svåra personskador. De flesta var så kallade upphinnande olyckor, som ofta inträffar då den främre bilen plötsligt bromsar in.

– Det är väldigt vanligt. Springer det ut en älg förstår jag att man inte hinner stanna, men annars ska man hinna, säger Anders Agnevik.

Totalt inträffade 35 olyckor i kommunen under förra året. Två av dem var olyckor med svåra personskador. Antalet olyckor har minskat de två senaste åren och polisen jobbar aktivt med att förändra bilisternas beteende.

– Vi jobbar hårt på våra motorvägar och åker både civilt och målat. Just beteendet att man ligger för nära varandra arbetar vi mycket med, säger Anders Agnevik och förklarar att de bötfäller många för just detta.

Andra drabbade vägsträckor i Upplands-Bro är Enköpingsvägen och Håtunavägen. Den förstnämnda tillhör kommunens vägnät.

Susanna Huttunen, trafikingenjör, berättar att kommunen fokuserar på att göra just Enköpings­vägen säkrare.

– Under förra året gjorde vi en del säkerhetshöjande åtgärder vid Upplands-Bro ryttarförening. Vi smalnade av vägen för att minska hastigheterna, gjorde övergångsställen och tillgänglighetsanpassade en busshållplats.

– Vi ska föreslå fler åtgärder för Enköpingsvägen. Vad det blir kan jag inte uttala mig om än eftersom det inte har gått upp till beslut.

Vi kommer att föreslå fler åtgärder för Enköpingsvägen.Susanna Huttunen

Fakta

Här är de ­farligaste vägarna

Källa: Transportstyrelsen