Isen brast: De hjälpte pojken upp ur vattnet

Rådigt ingripande. Andreas Ehdwall, Noa Jansson och Emil Henriksson hjälpte pojken.
Rådigt ingripande. Andreas Ehdwall, Noa Jansson och Emil Henriksson hjälpte pojken.
"Tur att det inte blev värre än så här", säger ungdomarna.
"Tur att det inte blev värre än så här", säger ungdomarna.
En pojke i tolvårsåldern hamnade i Trekantens kalla vatten när det tunna istäcket brast.
– Vi hörde ett brak och såg att han ramlat i, säger Noa Jansson som tillsammans med sina kompisar hjälpte pojken upp ur sjön.

Det var vid åttatiden på onsdagsmorgonen som klasskompisarna Andreas Ehdwall, Noa Jansson och Emil Henriksson, som går på Praktiska gymnasiet i Liljeholmen, var på väg till Vintervikshallen för att ha idrott.

När de gick längs sjön Trekanten passerade de en pojke i tolvårsåldern. Kort därefter hörde de ett brak och ett skrik. Det visade sig att pojken klivit genom den tunna isen nära stranden och hamnat  i vattnet.

– Jag tror att han ville känna hur isen kändes med ena foten, och så halkade han till och föll i vattnet, säger Noa Jansson.

Killarna rusade dit och gav pojken en hjälpande hand upp ur sjön. Han var blöt upp till midjan, och även på armen på ena sidan.

Vi försökte se till att han skulle hålla värmen

Noa Jansson, 17

– Även om han ramlade  vid stranden är vattnet ganska djupt, säger Emil Henriksson.

Killarna betonar att pojken säkert hade klarat att ta sig upp för egen maskin.

– Men han var ju skärrad förstås, och ledsen över att hans mobil förstörts. Vi försökte se till att han skulle hålla värmen, och inte stå still, och följde honom till skolan, säger Noa.

Pojken är elev på Blommensbergsskolan. Enligt Tobias Hansson, tillförordnad rektor på skolan, fick pojken sedan hjälp av skolpersonal att ta sig hem.

Tobias Hansson säger att skolan gått ut med en varning om den svaga isen på Trekanten.

– Det är något vi alltid brukar göra så här års.

Har det hänt att andra elever gått genom Trekantens is?

– Ja, det har hänt. Men det är ingen elev som har skadats, säger Tobias Hansson.

Carl Crafoord verksamhetsansvarig på Friluftsfrämjandet tycker att alla som inte har särskild kunskap om isar bör vänta med att ge sig ut på Trekanten och andra sjöar tills kommunen plogat upp isbanor.

På Trekanten öppnas banan när isen är 20 centimeter.
– Har de kört med en liten traktor eller fyrhjuling, ja då vet man att isen håller där, säger han.

Men, varnar han, att det finns en bana betyder inte att isen är stark över hela sjön. På Trekanten finns till exempel ett utlopp, i höjd med Nordströms trä, som gör isen svagare.

Om olyckan är framme, och man själv går på stranden och ser en nödställd i sjön – vad gör man då?
– Ring 112, och se om det finns någon räddningsutrustning du kan använda, exempelvis en livboj. I det här sammanhanget vill jag också uppmana unga att inte leka med livbojar, eftersom de kan rädda liv.

Emil Henriksson, Noa Jansson och Andreas Ehdwall hjälpte en pojke upp ur det iskalla vattnet i Trekanten. Foto: Anna Z Ek