Han hjälpte strandsatta hem till norrort

Andreas Johnsson bestämde sig för att hjälpa folk hem i fredags.
Andreas Johnsson bestämde sig för att hjälpa folk hem i fredags.
När han läste om attacken på fredagen bestämde sig Andreas för att åka mot stan och hjälpa folk som inte kommit hem. Totalt blev det tre rundor och sju norrortsbor som fick skjuts hem.

Andreas Johnsson var hemma på fredagseftermiddagen när han förstod att det varit ett attentat på Drottninggatan i Stockholm. Strax därefter såg han att både tunnelbanan och pendeltågen var avstängda.

– Jag såg på Facebook att det var många som var fast i stan och hade skickat ut en fråga om det var någon som skulle köra mot norrort. Jag kände att jag behövde göra något för att hjälpa till, säger Väsbybon Andreas Johnsson.

Han bestämde sig för att ta bilen in mot stan och skjutsa hem de som behövde skjuts till norrort. Han berättar att hans son var lite orolig för att han skulle ut igen.

– Men när jag sa att jag skulle hjälpa folk att komma hem förstod han.

Han satte sig i bilen och körde in mot Järva krog. Där rullade han ner rutorna och frågade om det var någon som behövde skjuts norrut.

– En av de första var en man utan skor. Han hade gått från centralen och fått skoskav så jag körde hem honom. Jag körde några till Solna, en del till Sollentuna och en del hela vägen ut till Väsby.

De flesta hade lyckats ta sig ut från innerstaden till fots, en del från centralen och någon från slussen. Totalt körde Andreas tre vändor från klockan sex till strax efter nio och skjutsade hem sju personer. Sista rundan vid niotiden var det nästan inga människor ute längre.

– När jag körde hem dem såg jag små barn som stod i fönstret och vinkade för att mamma eller pappa kom hem. Det värmde gott. Eftersom jag själv har familj vet jag att det är ovärderligt att få komma hem till familjen i ett sånt här läge.

Själv tycker Andreas Johnsson att ordet hjälte ska reserveras för de människor som deltog i olika insatser och hjälpte till inne i stan. Men han känner glädje för att det var flera människor som hjälpte varandra att komma hem på vägen.

– Folk pratade med varandra, om någon fick skjuts frågade de om andra ville följa med. Det var en sån stämning att ville hjälpa till. Det känns jättebra att folk visade hjälpsamhet och beslutsamhet istället för oro. Det var skönt att se, säger Andreas Johnsson.