Här kan hjältar rädda mat från soporna

Anna Lindbäck, medgrundare till Food2change.
Anna Lindbäck, medgrundare till Food2change.
Varje år slänger matbutiker varor för hundratusentals kronor. På Ica i Rösjöhallen tröttnade man på matsvinnet och anslöt sig till organisationen Food2change. Från tisdag erbjuder de organisationens medlemmar gratis matkassar.

På Ica i Rösjöhallen tröttnade man på att slänga fullt ätbar mat i soporna och valde därför att börja samarbeta med föreningen Food2change.

– Vi har pratat mycket om matsvinn och att vi slänger egentligen helt felfri mat. Då såg vi att en annan Ica-handlare hade anslutit sig och vi valde därför att göra det samma, säger handlaren Christer Berg.

Det kan handla om frukt och grönt som blivit kantstötta, eller påsar som gått sönder och därför inte går att sälja i det vanliga sortimentet. På ett år handlar det om hundratusentals kronor som försvinner ner i soporna.

– Nu lägger vi istället mycket av den maten vi annars hade slängt eller skickat iväg till biogasanläggningar i lådor som hjältarna kan komma hämta en gång i veckan.

Räddar miljön och plånboken

Med hjältarna menar Christer Berg de personer som räddar maten från att slängas i soporna.

– Vi kallar de för hjältar eftersom de gör en miljöinsats, säger Anna Lindbäck, medgrundare till den ideella föreningen Food2change.

För att kunna ta del av maten ska man tjäna högst 13 000 kronor innan skatt och det kostar 500 kronor per halvår. Som medlem får man ett sms om att det finns en kasse att hämta ut varje vecka, med start på tisdag.

– Våra hjältar är väldigt positiva, dels för att de kan rädda mat från soporna samtidigt som de får pengarna att räcka längre. Och handlarna har väntat på en sådan här lösning som gör det enkelt att rädda mat.

Food2change startade i Västerås i mars förra året och Ica i Rösjöhallen är den fjärde butiken i Stockholms län som anslutit sig till organisationen.

Fakta

Vet du skillnaden på bäst före och sista förbrukningsdag?

Bäst före: 

Livsmedlet ska ha ”fullgod kvalitet” – det vill säga vara optimalt vad gäller smak, färg, konsistens och näringsinnehåll till detta datum, om det förvaras rätt. Men livsmedlet kan vara ätbart betydligt längre. ​Det är tillåtet att sälja livsmedel efter bäst före-dagen om säljaren bedömer att kvaliteten är god.

Sista förbrukningsdag

En säkerhetsmärkning. Livsmedlet kan vara otjänligt – och farligt för hälsan – när datumet passerat. Märkningen används på köttfärs, rå fågel och rå fisk som snabbt kan försämras. Det är inte tillåtet att sälja livsmedel som passerat sista förbrukningsdag.

Källa: Food2change