ANNONS

Albert får barnen att älska klimatsmart mat

Förskolekocken Albert Denha som jobbar medvetet med att laga klimatsmart mat till barnen vid förskolan.
ALberg Denha rör om i rödbetssåsen, som ska serveras till biffarna.
Albert Denha, förskolekock i Vårberg, lagar klimatsmart mat till barnen, som älskar den.
– Tillsammans kan vi minska utsläppen, säger Albert, först ut att nomineras till Min lokala söderortshjälte.
Vem är din hjälte? Nu drar vi i gång vår stora satsning Min lokala hjälte 2019 – och vi vill ha din hjälp! Nominera de som gör Skärholmen lite bättre.
ANNONS

Det doftar gott i köket i förskolan på Stångholmsbacken 97–99 i Vårberg. Förskolekocken Albert Denha håller på att laga mat åt 90 barn och personal– biffar med klyftpotatis, rödbetssås och ärtpuré.

Biffarna ska just in i ugnen – perfekt formade och gjorde efter Albert Denhas eget recept.

– Jag har tagit bort hälften av köttfärsen och ersatt den med baljväxter, morötter, lök och broccoli. På så sätt minskar jag klimatpåverkan enormt mycket. Nötkött orsakar utsläpp av 26 kilo växthusgaser, medan bajväxter bara orsakar 0,7 kilo, säger han.

Förskolekocken Albert Denha som jobbar medvetet med att laga klimatsmart mat till barnen vid förskolan.

Dags att sätta in biffarna i ugnen. Hälften av nötfärsen är ersatt med baljväxter, rotfrukter och grönsaker. Foto: Anna Z Ek

När Albert Denha lagar mat har han alltid klimatet i tankarna. Han har skapat ett måltidsplaneringsverktyg, där han direkt kan se hur mycket utsläpp hans menyer ger – och han försöker att minska dem så mycket som möjligt.

– Jag har inte tagit bort köttet helt, men har minskat på det mycket. Jag ersätter det med baljväxter som ger det protein barnen behöver, säger han.

Men maten ska inte bara vara nyttig och klimatsmart. Den ska vara god och vacker också, betonar han. Därför är han omsorgsfull med kryddorna och gör fina uppläggningsfat där färger och former spelar mot varandra.

Förskolekocken Albert Denha som jobbar medvetet med att laga klimatsmart mat till barnen vid förskolan.

ANNONS

Biffarna serveras på en spegel av rödbetssås och dekoreras med rättikarosor och ruccola. Foto: Anna Z Ek

– Barnen tycker jättemycket om min mat. Den är alltid gjord med kärlek och det märks nog, säger Albert Denha och smakar av den ljusröda rödbetssåsen som ska ligga som en spegel under biffarna.

Albert Denha uppdaterar hela tiden sina kunskaper om klimatsmart mat. Dessutom har han spritt sina kunskaper till kockarna i stadsdelens andra förskolor.

– En hjälte för mig är inte bara någon som kämpar för att bli duktig på det han gör, utan också någon som delar med sig, säger han.

Förskolekocken Albert Denha som jobbar medvetet med att laga klimatsmart mat till barnen vid förskolan.

Albert Denha har jobbat som förskolekock i Skärholmens stadsdel i cirka tio år. Vid Stångholmsbacken 97–99 har han arbetat i fem–sex år. Foto: Anna Z Ek

Förskolekocken Albert Denha som jobbar medvetet med att laga klimatsmart mat till barnen vid förskolan.

Klart! Klimatsmarta biffar, med klyftpotatis, rödbetssås och ärtpuré.  Foto: Anna Z Ek

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
















Huvudpartners
Lokala partners