ANNONS

Alexander kraftsamlade mot våldet

Alexander Zadruzny lokal hjälte i Skärholmen fotograferad i Bredängs Centrum
Bredängskillen Alexander Zadruzny brinner för att lyfta unga i förorten.
Alexander Zadruzny är 18-åringen som jobbar aktivt mot gatuvåldet och kämpar för att fler i Skärholmens stadsdel ska rösta.
Nu är han nominerad till Min lokala Söderortshjälte.
ANNONS

Den 6 januari 2019 var en mäktig dag för Bredängskillen Alexander Zadruzny. Då fyllde en stor manifestation mot gatuvåldet Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen.

Det var han som fick idén. Det var också han som förverkligade den, ihop med kamrater i Skärholmens ungdomsråd.

– Kvällen överträffade alla mina förväntningar. Det var underbart att så många kom och blev så berörda. Och viktigt, säger han.

Hedrade offer

Under kvällen hedrades offren för skjutningarna, och flera organisationer var på plats och berättade om sitt arbete mot våld. Dessutom uppträdde artister och poeter, med budskap mot våldet.

– Jag vill visa att vi unga som bor i förorten kan vara med och påverka samhället. Vi är inga offerkoftor, säger Alexander Zadruzny.

Arbetade i valet

Hans samhällsengagemang fick tidigt fart. Redan som 14-åring gick han med i det nystartade projektet 127:s röster räknas. Det var inför valet 2014 – och målet var att öka röstdeltagandet i Skärholmens stadsdel.

– Vi gick ut på torgen och försökte få folk att komma in i vallokalerna. Det gav enormt mycket och blev startskottet för mitt sociala engagemang, berättar han.

Ideell tränare

Också inför valet 2018 var han en av valambassadörerna i 127:s röster räknas – och kunde fira att valdeltagandet i stadsdelen steg för första gången på 20 år.
Alexander Zadruzny är också grundare av tävlingen Röda linjens bästa poet. Dessutom är han en av de ideella tränarna i Löparakademin, som ger unga i förorten gratis löpträning och stärker deras självkänsla och förmåga att nå sina mål.

– Jag gör pauser där när jag har mycket att plugga, men i vår kör jag i gång som tränare i Skärholmen igen!

ANNONS

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
Huvudpartners
Lokala partners