ANNONS

I Åsas bibliotek får alla plats

Åsa Sander brinner för att alla ska få tillgång till bra böcker, oavsett klass.
Åsa Sander brinner för att alla ska få tillgång till bra böcker, oavsett klass.
För Åsa Sander är det viktigt att se människor och att alla känner sig välkomna,
För Åsa Sander är det viktigt att se människor och att alla känner sig välkomna,
I drygt 20 år har hon jobbat på Bagarmossens bibliotek. Nu har bibliotekarien Åsa Sander nominerats till Min lokala Söderortshjälte för att hon är glad, kunnig och gör biblioteket till en naturlig samlingsplats dit folk gärna går.
ANNONS

– Åh så otroligt gulligt av besökarna. Vad glad jag blir. Bagarmossen är ett väldigt trevligt område och man får otroligt mycket tillbaka när man jobbar här, säger Åsa Sander.

Hon är uppvuxen i en liten by i Ångermanland med fyra syskon, en pappa som var lastbilsförare och en mamma som var hemma samt jobbade som sömmerska.

– Min föräldrar var inte utbildade men bildade. Det fanns inga pengar. Jag var den första i släkten som fick läsa på högskolan, säger hon.

Hennes bakgrund har präglat hur hon ser på sitt uppdrag.

– Jag har alltid tyckt om ordet och små dikter när jag var liten. Jag tror att min drivkraft är att alla människor hur fattiga eller små de än är ska få tillgång till de allra finaste böckerna. Det finns inga klasskillnader. Vilken skatt det är att få ge människor det, och att det är gratis, säger hon.

Vilken är bibliotekets viktigaste uppgift?

– Att ge alla samma tillgång till bra böcker, men också att vara  ett verkligt vardagsrum där människor kan komma in och göra olika saker och få hjälp om de vill. Det är bara vi och kyrkan där man inte måste ha en plånbok och vara tjusig för att komma in. Förortsbibliotek är jätteviktiga på det sättet, man kan jobba med datorer, läsa tidningar, läsa sagor för sina barn eller komma med förslag på aktiviter så försöker vi ordna det.

Vad gör någon till en bra bibliotekarie?

– Man måste vara pedagogiskt, flexibel och ha humor. Och tycka om böcker och kultur och hänga med. Men man behöver inte ha läst alla böcker själv utan kan fråga kollegor och inte vara så prestigefylld. Man ska också tycka att mötet med människor är kul.

ANNONS

Vilka är din tre bästa boktips?

För vuxna: Ännu ett liv av Theodor Kallifatides. För tonåringar: Fallet av Anne Provoost. Och för barn: Den lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör söderort lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesoderort@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Söderortshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Partners
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.