Barndomsvännerna kan bli årets lokala hjältar

Shacke Elmi och Yassir Shafii har i två år låtit kommunens ungdomar planera egna projekt.
Shacke Elmi och Yassir Shafii har i två år låtit kommunens ungdomar planera egna projekt.
Shacke Elmi och Yassir Shafii är Upplands-Bros alldeles egna ungdomsproducenter. Med en påse pengar från kommunen i bagaget har de nu byggt upp en mer meningsfull fritid för ungdomarna. Därför är de nu nominerade till Min lokala hjälte.

De huserar de i egna lokaler i anslutning till Broskolan och kallar sig för ungdomsproducenter. De två barndomsvännerna har under två år byggt upp projektet ”En meningsfull fritid” för ungdomar i Upplands-Bro.

Uppvuxna på Fjärilstigen

– Kommunen slängde en pott pengar på mig och sa att jag skulle bygga upp en verksamhet som är ungdomsdriven. Jag märkte direkt att  jag behövde hjälp och skaffade mig en perfekt kollega, förklarar Shacke och pekar på Yassir.

De är båda födda och uppvuxna på Fjärilstigen i Bro, växte upp ihop och har nu fått arbeta tillsammans. Jobbet som ungdomsproducenter började med att de hälsade på i skolor och fritidsgårdar.

– Vi söker istället upp ungdomarna. Vi finns i deras miljöer och på deras tider – på kvällar istället för kontorstid.

Föra samman unga

Ett tidigt mål de båda barndomsvännerna hade var att försöka föra samman ungdomar från Kungsängen och Bro. Yassir förklarar att det alltid funnit en distans mellan de två orterna.

– Dom har inte riktigt velat beblandas. Så vi ordnade en volleybollturnering i Kungsängen där elever från Broskolan kom iväg dit och spelade mot barnen där.

Planerar själva

I ”En meningsfull fritid” får ungdomarna själva vara med och planera projekten och när de genomförs så får de arvode. På den stora whitebordtavlan i lokalen vid Broskolan har man redan börjat planera för påsklovet. Enligt det preliminära schemat verkar det bli tjejfokus, fotbollscup, utflykt och grillning

– Vi tycker att det satsas jättemycket idag på ungdomar, så var det inte på våran tid, avslutar Yassir.

 

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera

 


 


 
Huvudpartners