Mekka dansar sig genom böckerna och skapar läslust

Mekka Adolfsson Har blivit nominerad till Min lokala Hjälte i Tensta , Järva
Mekka Adolfsson är nominerad till Min lokala hjälte 2019.
Mekka Adolfsson är en före detta lärare i dans och akrobatik. Nu jobbar hon som bibliotekspedagog. Hon har hittat ett sätt att kombinera sitt nuvarande och före detta yrke och på så sätt lyckats skapa en läslust hos barnen i Tensta. Nu är hon nominerad till Min lokala hjälte 2019.

Mekka Adolfsson har jobbat på biblioteket i Tensta sedan 2007. Hon är ansvarig för bland annat bibliotekets sagostunder och bokcirklar för förskolor. Men när hon får frågan vad hon jobbar med svarar hon såhär:

– Jag har bara roligt hela dagarna. Jag dansar, sjunger och upplever böcker med förskolebarn.

Mekka Adolfsson är sedan tidigare dans- och akrobatiklärare men för drygt tio år sedan valde hon att börja jobba på biblioteket i Tensta. Hon är bibliotekspedagogen som vill inspirera hela Järva till att uppleva läsning – men kanske inte på det sättet som vi vanligtvis är vana vid.

– Det handlar om att knäcka koden som kan väcka folks läslust. Jag vill att barn ska associera läsning med ett roligt minne, ett som kanske hänger med dem hela livet. Jag läser inte bara upp böcker utan jag får dem att uppleva berättelserna genom exempelvis sång och dans, säger hon.

Väcker fantasin

Enligt Mekka är läsningen grunden till all kunskap.

– Jag jobbar framförallt med barn och jag vill att de ska läsa livet ut, för läsning väcker fantasin, drömmar och tankegångar hos människor. Speciellt är det så med barn. Att ge ett barn en livslång läslust är bland det finaste de kan få, säger hon.

Men det är inte bara barn hon jobbar med. Hon arbetar också mycket med vuxna människor som kanske inte läser så mycket.

– Vissa som jag försöker hjälpa är analfabeter. Då får man visa dem böcker med många bilder eller kanske ljudböcker. För även om man inte kan läsa är det fortfarande viktigt att man tar del av historier, säger hon.

Mekka Adolfsson Har blivit nominerad till Min lokala Hjälte i Tensta , Järva

”Det ligger inget damm på hyllorna, för här är det storm hela dagarna, och så ska det vara på ett bibliotek” säger Mekka.

Vem är din lokala hjälte?

Huvudpartners
Lokala partners