ANNONS

Robin brinner för att göra Bredäng trevligare

stss, lokal hjälte nr 2. Skärholmshjälten Bredängsbon Robin Aygün leder Ung Arena och fixar Bredängsdagen.
– När man känner varandra så skapas en helt annan respekt där man hjälps åt, säger Robin Aygün.
Robin Aygün brinner för att göra Bredäng till en varmare, tryggare och roligare plats där mänskor möts och känner varandra. Han leder föreningen Ung Arena som vill stötta unga och ligger bakom festivalen Bredängsdagen. Nu är han nominerad till Min lokala hjälte i Skärholmen.
ANNONS

Robin Aygün är uppväxt i Bredäng och minns en barndom där vuxna, barn  och ungdomar var ute i området tillsammans och kände varandra.

– Om man gick till Trissanparken så var alla bekanta med varandra. Barnen lekte och de vuxna satt tillsammans och pratade och umgicks och det fanns en fritidsgård där, säger han.

Märkte att många kände sig otrygga

Men under senare år har läget förändrats. Robin Aygün märkte att många kände sig otrygga och inte kände andra i sitt område. Och att platser som tidigare hade varit fulla av liv hade blivit tomma och ödsliga.

För att förändra situationen startade han den ideella föreningen Ung Arena, som arbetar för att stärka ungas självkänsla och skapa gemenskap både mellan unga och över generationsgränserna.

Föreningen jobbar bland annat med ungdomsgrupper, nattvandringar, läxhjälp, att skriva cv och söka upp arbetsgivare.

Ville skapa gemenskap och stolthet över Bredäng

För två och ett halvt år sedan startade de även festivalen Bredängsdagen.

– Jag pluggar till socionom och en av de främsta orsakerna till att människor känner sig otrygg är att de inte känner varandra. Vi ville skapa relationer mellan de boende och bestämde att göra en festival där alla kunde samlas och där man kunde känna sig stolt över sin stadsdel, säger Robin Aygün.

Sedan skapade de en festival för olika målgrupper med bland annat barnteater, loppis, kafé, hoppborg för olika åldrar, fotboll och basket, pärlplattor, klotterväggar, barnkörer, pyssel, ansiktsmålning och nattbio.

– Oftast är det fokus på ungdomar vid festivaler, men vi vände på grejen. Här var det ungdomarna som skulle utföra en festival för resterande i området. För vuxna, barnfamiljer och pensionärer.

ANNONS

Vad gjorde det för skillnad?

Det ökade ungdomarnas självkänsla när de såg att de klarade av att planera och slutföra något. Och människor ute i området minglade och lärde känna varandra. Barn som inte kände varandra började leka och vuxna hoppade in och hjälpte ungdomarna med grillen. Det var skitpositivt. När man känner varandra så skapas en helt annan respekt där man hjälps åt.

Bredängsdagen har hållits både 2018 och 2019 och ambitionen är att fortsätta.

– Planeringen är gjord. Nu väntat vi på att få resurser. Fastighetsägarna är väldigt positiva. Nu ska vi prata med stadsdelen. Vi vill att Bredängsdagen blir ett permanent evenemang.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera
Partners
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.