Sara bryter isoleringen för Vasastans äldre

"Det har betytt kolossalt mycket att ha en granne som Sara", säger Lennart Torssell, 87.
"Det har betytt kolossalt mycket att ha en granne som Sara", säger Lennart Torssell, 87.
Sara Nilsson Bergmans dörr står nästan alltid öppen.
Flera gånger per år anordnar hon träffar för äldre Vasastadsbor i sin lägenhet.
– För mig är det väldigt värdefullt, säger hon.

En fjärdedel av alla äldre i Vasastan känner sig ensamma. Men vem ska man ringa när kroppen blir svag och vännerna färre?

Organisationen Äldrekontakt startades i syfte att bryta isoleringen för äldre och drivs med hjälp av volontärer. En av dem är Sara Nilsson Bergman, som till vardags arbetar som illustratör och bildkonstnär. Flera gånger per år anordnar hon fikaträffar för äldre Vasastadsbor i sin lägenhet vid Norrtull.

Den här dagen har hon frukostbesök av grannen Lennart, 87 och Elisabeth, 93.

– På söndagar brukar vi ha en stänkare till kaffet, men det är lite tidigt för det va? säger Sara Nilsson Bergman och ställer fram nybakade croissanter på bordet.

– Det skadar inte med en nykter dag, skojar Lennart.

Har blivit vänner

Under åren har hon blivit nära vän med flera av sina fikagäster. Hon, maken Patrik och sonen Ragnar har varit hemma hos Elisabeth flera gånger och Lennart kallar hon för Ragnars ”extrafarfar”.

– Man blir väldigt fäst vid varandra, säger hon.

Sara Sara Nilsson Bergman bjuder Vasastans äldre på fika. Elisabeth Collin Johannesson, 93, är stammis. Foto: Pekka Pääkkö

När Lennart ramlade och skadade höften var Sara där. När han inte är hemma vet hemtjänsten vart de ska gå – två trappor upp till Saras lägenhet.

– Det har betytt kolossalt mycket att ha en granne som Sara. Hon är med mig i både goda och svåra stunder. Vi kommer att följa varandra till det är dags för begravningskaffe, säger han.

– Det är långt kvar till dess, säger Sara.

Du har egen firma och ett pressat schema. Hur har du tid och energi till det här?

– Nu kommer jag att låta väldigt präktig, men jag kan bli trött på att allt är så hektiskt. Vi är så upptagna av våra mobiltelefoner och tv-serier. För mig är det väldigt värdefullt att få sitta ned och prata, säger Sara Nilsson Bergman.

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Vasastan lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltevasastan@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Vasastadshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners
Lokala partners