ANNONS

Carolina Sinisalo kan bli årets hjälte i Järva

Carro Sinisalo, mamma som kämpar mot våldet, som förlorade sin son i en skjutning.
Carolina Sinisalo framför porträttet av sin son Robin.
Sedan Carolina Sinisalos son sköts till döds har hon lagt all sin tid på att föreläsa i skolor, för föräldrar och för makthavare.
– Jag gör det för Robin, säger Carolina, som är först ut att nomineras till Min lokala Järvahjälte.
Vem är din hjälte? Nu drar vi i gång vår stora satsning Min lokala hjälte 2019 – och vi vill ha din hjälp! Nominera de som gör Järva lite bättre.
ANNONS

På köksbordet i lägenheten i Akalla står blommor till Robin. Han skulle fyllt 18 år den 6 januari. När han sköts till döds utanför porten i Akalla hade han just fyllt 15 år.

– Hans försvinnande måste ha en mening. Jag gör det här för Robin, säger Carolina Sinisalo.

Det är ett samtal hon hade med Robin här hemma i lägenheten som hon ofta tänker på.

–  Inte långt innan det hände blev några skjutna i Rinkeby. Då sa han till mig ”Varför är det ingen som gör något?”. Jag tror han hade varit stolt över det jag gör.

Startade organisationen Fuck våldet

Sommaren efter Robins död började hon föreläsa. Carolina Sinisalo blev ett ansikte utåt för alla mammor som förlorat sina barn i gatuvåldet. Genom sin organisation Fuck våldet arbetar hon ideellt för att lyfta upp frågan på den politiska agendan.

– Tänk om jag hade fått betalt varje gång jag gett råd till politiker. Jag har många gånger tänkt att jag ska ska ta ett vanligt jobb, men jag måste göra det jag brinner för. Då får jag vara utan pengar, säger hon.

Startar föräldragrupp

Nästa projekt hon ska sjösätta är en föräldrargrupp i Rinkeby.

ANNONS

– Det stöd som jag vill ge till föräldrar skulle jag behövt när jag hade småbarn. Det var inte det enklaste. För jag hade alkoholproblem, levde i ett destruktivt förhållande och kände mig ensam. Och det är sånt här som vi måste börja våga prata om.

Attityderna förändras sakta

På Carolinas initiativ restes 2018 ett minnesmonumentet för Robin och alla andra unga som fallit offer för det dödliga våldet intill torget vid Sibeliusgången i Akalla.

Hon är plågsamt medveten om Brottsförebyggande rådets statistik som säger att det dödliga våldet med skjutvapen i Sverige ökar. Samtidigt väcks ett hopp när hon ser att fler visar ett engagemang i frågan.

– Sakta men säkert förändras inställningen till det här. Det är inte bara axelryckningarna ”det är de där förortsproblemen” och ”det är bara kriminella som skjuter ihjäl varandra”, säger hon.

 

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
Partners
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.