ANNONS

Ann-Charlotte ger katter som farit illa ett nytt liv

väst, lokal hjälte, nr 3. Ann-Charlotte Häll är alltså ordförande för Kattstallet.
Kattstallet ordförande Ann-Charlotte Hell med adopterade katten Emma. Ann-Charlotte kan bli Min lokala hjälte i västerort 2020.
Besöket på Kattstallet 2009 blev en ögonöppnare för Ann-Charlotte Hell.
– Jag insåg vilket jätteproblem hemlösa katter är, och att de är helt utlämnade till hjälp från ideella krafter.
Nu är hon föreningens ordförande, hårt jobbande volontär - och dessutom nominerad till Min lokala hjälte 2020.
ANNONS

– Du blinkar – och plötsligt blinkar katten tillbaka, istället för att bara stirra på dig. Du har fått den där första kontakten!

Det är Ann-Charlotte Hell som beskriver hur en katt, som mist allt förtroende för människor, börjar hitta det igen. En fantastisk händelse på sitt sätt – och ett slags ultimat belöning för allt hennes arbete med katterna.

Både volontär och ordförande

Ann-Charlotte beskriver sig som ”en av väldigt många som jobbar väldigt mycket för Kattstallet” – men kanske är hon lite mer än så. På helt ideell basis är hon föreningens ordförande, hon sköter en stor del av PR-arbetet för att få in donationer – och dessutom jobbar hon som volontär ”på golvet” med katterna. Ett arbete som hon delar med närmare 100 andra volontärer och som kan bestå i att skotta kattlådor, torka golv och medicinera eller mata katter.

väst, lokal hjälte, nr 3. Ann-Charlotte Häll är alltså ordförande för Kattstallet.

Ann-Charlotte Hell är ordförande för Kattstallet, och jobbar även som volontär med katterna. Här med egna katten Emma, som hittades med sina tre kattungar i en kartong på sopstationen i Jordbro dagen före julafton 2008. Foto: Christian Lärk

Engagemanget började efter att hennes egen katt avlidit och hon och hennes man besökte Kattstallet. Det slutade med att de båda blev volontärer, och så småningom adopterade två katter. I dag har hon tre av Kattstallets före detta inhysingar i sin lägenhet i Hässelby.

Katter som farit illa

Kattstallet i Vällingby har specialiserat sig på att ta hand om de katter som farit mest illa.

Många har levt ute i hela sina liv. Somliga har övergivits och blivit hemlösa – kanske har de hamnat i kattkolonier som jagar mat på soptippar eller i sommarstugeområden. Det är ett eländigt liv i smuts, hunger och köld.

ANNONS

Får tillbaka tilliten

Kattstallet tar in katterna, ibland genom att helt enkelt fånga in dem, låter dem sitta i karantän och bli undersökta av veterinär. De avmaskas, vaccineras och id-märks – för att sedan adopteras till lämpliga nya hem. I fjol fick 450 katter nya liv på det sättet.

– De är inte särskilt välkomnande i början, de kan både spotta och fräsa efter dig. Men sedan kan man få se den här fantastiska utvecklingen när de får kontakt med människor, när de börjar lita på dig, när de förstår att ”de vill mig faktiskt inget ont”.

Myser i knät

Då och då kommer och bilder från katternas nya hem – och där kan djuren som var magra, smutsiga och toviga när de fångades istället ligga i någons knä och mysa.

– Då är det väldigt lätt att fortsätta jobba, säger Ann-Charlotte.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera
Partners
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.