Christine, 82, stickade sig in i barnens hjärtan

Christien Schwark i Vällingby stickade 27 par tofflor till en andraklass i Västerås.
Christine Schwark, 82, från Vällingby stickade 27 par tofflor till lika många åttaåringar.
Christine Schwark, 82, blev brevvän med hel klass med åttaåringar. Med vänlighet, omtanke och en väldig massa stickande har hon blivit förebild för dem och en vackert exempel på vänskap mellan generationer. Nu är hon nominerad till Min lokala hjälte i västerort 2019.
Vem är din hjälte? Nu drar vi i gång vår stora satsning Min lokala hjälte 2019 – och vi vill ha din hjälp! Nominera dem som gör Hässelby-Vällingby lite bättre.

Det hela började någon gång i höstas då Christine var ute på promenad i sitt Vällingby och hittade en övergiven nalle på en bänk. Det visade sig att den hade skickats ut på ”nalleresa” av klass 2 B på Barkarö skola i Västerås.

”Som mina barn nu”

Hon skrev till barnen och berättade att hon tagit hand om nallen och bjudit den på varmt te. Eleverna svarade, tackade så mycket och undrade om Christine vill bli deras brevvän.

– Det är jätteroligt att de vill ha en äldre människa som kan skriva till dem och som de kan skriva till. De är som mina barn nu, säger hon.

När Christine fick se en bild av barnen noterade hon att flera gick i strumplästen och tyckte att de behövde värma fötterna. Hon stickade därför 27 (!) par tofflor, alla i olika mönster, till klassen. De levererades veckorna före jul.

Bär sockorna varje dag

Läraren för klass 2 B berättar i ett brev att Christine har blivit en förebild för barnen. ”Barnen är så tacksamma för sockorna och flera av dem har haft dem på sig i skolan varje dag”.

– Det är roligt att man kan glädja dem med så lite. Det är ingen värdefull present, men är ändå en så stor glädje, säger Christine.

Christien Schwark i Vällingby stickade 27 par tofflor till en andraklass i Västerås.

Christine har blivit en förebild för barnen i klass 2B. Foto: Åsa Sommarström

”Vilken bra stikare”

Barnen skrev och tackade, och nu sitter alla 27 breven i en pärm i Christines bokhylla i lägenheten i Vällingby. Hon tar ofta fram dem och visar för vänner som kommer på besök.

”Vilka bra tofflor dom var gette sköna. Vilken bra stikare. Jag tycker du verkar snäll. Tack för att du tog hand om minibjörnen”, skriver till exempel Elias, 8.

Brevväxlingen och vänskapen mellan Christine och barnen fortsätter, men stickningen ligger för närvarande nere.

– Efter det här har jag blivit lite trött på stickning och gått över till brodering, säger Christine och skrattar.

27 tofflor, en från varje par som Christine Schwark stickade. Foto: Anders Göransson

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
Huvudpartners
Lokala partners