Eldsjälar tar konsten till Farsta – nu kan de bli lokala hjältar

Lokal Hjälte, Farsta, Nr 7. Ulla Sundberg och Åke Lamm, ordförande i Farsta hembygdsförening, är två av de fem eldsjälar som driver Farsta galleri ideellt. Nu nominerade till Min lokala söderortshjälte i Farsta.De står vid konstverket "Snackar som bara den" av Daga Wennerström
Ulla Sundberg och Åke Lamm, vid skulpturen ”Snackar som bara den”, av Daga Wennerström.
På drygt ett år har Farsta galleri lockat 6 300 besökare. Det är över all förväntan.
Nu kan de ideella krafterna bakom galleriet bli lokala söderortshjältar i Farsta.

När Mitt i hälsar på i Farsta galleri tar en grön rymdvarelse emot. Eller är det en krokodil, eller en ovanligt storkäftad ödla? ”Snackar som bara den” heter den fräcka och vasstandade skulpturen.

Den ingår i en av cirka 15 utställningar som hittills visats i det lilla galleriet vid Farsta gård. Konstnären är Daga Wennerström, och eldsjälarna bakom galleriet fastnade för hennes egensinniga figurer.

– Vi är en grupp på fem som väljer ut konstnärer till utställningarna. Om tre tycker att något är djäkligt bra, då kör vi. Det ska vara något som talar till oss, säger Åke Lamm, ordförande i Farsta hembygdsförening.

Lokal Hjälte, Farsta, Nr 7. Ulla Sundberg och Åke Lamm, ordförande i Farsta hembygdsförening, är två av de fem eldsjälar som driver Farsta galleri ideellt. Nu nominerade till Min lokala söderortshjälte i Farsta.

Ulla Sundberg och Åke Lamm vill öka konstintresset i Farsta.  Foto: Christian Lärk

Hembygdsföreningen som driver galleriet i samarbete med Farsta konstförening. Det har de gjort i drygt ett år. Galleriet öppnade i februari 2018, och har hittills lockat cirka 6 300 besökare från hela Stockholm. Uppenbarligen finns ett sug efter konst.

– Människor behöver titta på vackra ting. Dessutom behövs det platser dit man kan komma gratis, som bibliotek och gallerier, säger Ulla Sundberg, också hon en viktig kraft i galleriet.

Hon drivs av viljan att öka konstintresset i Farsta, en vilja hon delar med Åke Lamm:

– Kommersen äter upp utrymmet i våra centrum och vi jagas ständigt av reklambilder. Konsten erbjuder något annat – bilder som berikar oss med känslomässiga och andra budskap, säger han.

Utöver Ulla Sundberg och Åke Lamm är personerna bakom galleriet Annika Sherwin, Eva Lamm och Sara Martelius. De arbetar alla ideellt. En grundförutsättning är att Farsta föreningsråd lånar ut sina lokaler kostnadsfritt, betonar de.

Lokal Hjälte, Farsta, Nr 7. Ulla Sundberg och Åke Lamm, ordförande i Farsta hembygdsförening, är två av de fem eldsjälar som driver Farsta galleri ideellt. Nu nominerade till Min lokala söderortshjälte i Farsta.

Människor behöver konst – det är Ulla Sundberg och Åke Lamm övertygade om.  Foto: Christian Lärk

Vem är din lokala hjälte?

Huvudpartners