Här är eldsjälarna som gör Bromma lite bättre

Nominerade hjältar Bromma.
Bettina Stewart, Caroline Strömberg, Görel Hedlund, Nils Ringstedt, Arash Gholani, Mira Gartz och Marvin Semakala.
Nils, Mira, Görel och Arash bryr sig, lyssnar och agerar – och de är alla några av de starka personligheter som Mitt i:s läsare tycker gör Bromma lite bättre.
Nu avgörs vem av dem som blir Min lokala Brommahjälte 2019.

Caroline sprider läsglädje till barn

Caroline Strömberg, bibliotekarie i Bromma som brinner för barnens läsning från 0 år och uppåt

Caroline Strömberg, jobbar som bibliotekarie på Brommaplans bibliotek och brinner för barns läsning från 0 år och uppåt. Foto: Åsa Sommarström.

Att upptäcka läsning är ett verktyg till både kunskap och glädje. På Brommaplans bibliotek jobbar 55-åriga Caroline Strömberg för att få barn att känna läsarglädje. Hon nominerades för att hon är en ”stor inspiratör och eldsjäl som brinner för sitt arbete och genom det hjälper till att forma ett demokratiskt samhälle”.
– Jag älskar mitt jobb, säger hon.

Nils lär ut om Brommas historia

Brommas hembygdshjälte Nils Ringstedt som skriver för Bromma hembygdsförening

Brommas hembygdshjälte Nils Ringstedt skriver för Bromma hembygdsförening. Foto: Åsa Sommarström.

Det som 84-åriga Nils Ringstedt i Höglandet har gjort för Bromma kan få stoltsera med. Efter pensionen har han ägnat 20 år till att, bokstavligen, vända och vrida på varenda sten i stadsdelen. I sina sex (!) böcker om Bromma har han med kamera, block och penna dokumenterat torp, slott och fornminnen.

– Förr eller senare så kommer man kanske på att det kan vara bra att ha. För mig har det varit en spännande sysselsättning att ha fått lära känna Bromma på det här sättet. Det är så man håller sig pigg!

Arash backar alltid upp de äldre

Arash Gholani Min lokala hjälte

Arash Gholani har nominerats till Min lokala hjälte för att han ställer upp för de äldre. Foto: Stefan Källstigen.

Han bär kassar, småpratar och kollar läget. Busschauffören Arash Gholani gör det lilla extra på jobbet. Inte ens när passen är slut tar han ledigt.

Men inte är jag någon hjälte. Jag gör bara vad alla med äldre föräldrar och mormödrar skulle göra

Arash Gholani

– Om jag inte har sett någon på länge så ringer jag och frågar varför de inte åker med. Och så ringer vi varandra och önskar god jul. Men inte är jag någon hjälte. Jag gör bara vad alla med äldre föräldrar och mormödrar skulle göra, säger Arash Gholani blygsamt.

Marvin funkisbowlar för gemenskap

Marvin Semakala som är 33 år.Han har bowling grupp som heter Stockholm Västra IFF(haft fredags grupp sen 2008 och sen har en till grupp som heter söndags grupp startade 2013).Alla som bowlar med hans grupp har olika Funktionsvariation.Han starta

Marvin Semakalas bowlinggrupp för personer med funktionsvariationer är populär. Foto: Christian Lärk.

Efter att resultatlöst försökt få hjälp från Bromma stadsdelsförvaltning för att skapa aktiviteter för personer med funktionsvariationer fick Marvin Semakala en insikt:

Vill man ha något gjort så får man göra det själv. Nio år senare fortsätter medlemmarna i Stockholm Västra IFF bowlinggrupp att komma samman.

– Det är jätteviktigt att få den möjligheten. Man träffas, kramas, skrattar och gråter. Om man har haft en dålig dag så kan man komma hit, säger Marvin Semakala.

Mira samlar ihop grannarna och gör gott

Mira Gartz, lokal hjälte, bromma, nr 5

Mira Gartz. Foto: Christian Lärk.

Hon startar nätverk, fixar odlingar, filmkvällar och klädbytardagar. Allt för att öka gemenskapen bland grannarna. Tillsammans med två vänner startade Mira Gartz Facebookgruppen ”Dela, byta låna och bortskänkes i Västerort”. Nu har gruppen över 1 000 högst aktiva medlemmar.

– Vi startade det här för att stärka gemenskapen och öka tilliten mellan människor. Genom aktiviteterna som vi anordnar får man nya bekantskaper och vänner. Det är viktigt, säger hon.

Görel inkluderar de döva

Brommabon Görel Hedlund, soldat i Frälsningsarmén som tolkar gudstjänster för hörselskadade i bl a Sundbyberg, nominerad till Min lokala hjälte

Brommabon Görel Hedlund, soldat i Frälsningsarmén tolkar gudstjänster för hörselskadade. Foto: Åsa Sommarström.

Döva och hörselskadade har fått en chans att hänga med i Frälsningsarméns gudstjänster och kaffestunder genom Brommabon Görel Hedlund. Hon är Frälsningsarméns enda teckentolk i Stockholm och gör även hembesök.

–  Många hörande kan säga ”de läser ju så bra på läpparna” men de begriper inte hur ansträngde det är. Jag träffade en gammal döv man som varit på stan i ärenden en hel dag. Han sa till mg ” det är så skönt att träffa dig. Jag har inte pratat med någon i dag, bara läst. Det här är det först samtalet jag haft”.

Bettina minskar ensamheten hos gamla

Lokal Hjälte, Bromma, Nr 7. Bettina Stewart i Abrahamsberg driver Promenadsällskapet Walkie talkie där äldre får komma ut och promenera i sällskap med Bettina. Hon har blivit nominerad för att hon minskar ensamhet och tar hand om de äldre.

Bettina Stewart i Abrahamsberg driver Promenadsällskapet Walkie talkie där äldre får komma ut och promenera. Foto: Christian Lärk.

Hemtjänsten har inte tid. De anhöriga har inte tid. Men det har Bettina Stewart. Hon ser till att Brommas äldre får komma ut på promenad.

–  Jag har sett så många gamla människor sitta ensamma. Ibland är jag den enda som de har pratat med på en hel vecka, säger hon.

Hur är det för dig att umgås med de äldre?

– Jag tycker att det är fantastiskt. Vi har så trevligt och de lär mig massor om hur Bromma såg ut förut. Jag mår så bra när jag kommer hem. 

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen Min lokala hjälte 2019.

Den som vinner Min lokala hjälte 2019 vinner bland annat 2000 kronor i presentkort från MIO samt en inredningskonsultation av en av MIO:s erfarna inredare.

Vinnarna kommer att koras efter sommaren.

Huvudpartners
Lokala partners