ANNONS

Här är eldsjälarna som gör Spånga lite bättre

Alla lokala hjältar i Spånga 2019.
Här är alla lokala hjältar i Spånga 2019. Läs mer om dem nedan.
Nader, Tindra, Simon och Gunnar bryr sig, lyssnar och agerar – och de är alla några av de starka personligheter som Mitt i:s läsare tycker gör Spånga lite bättre.
Nu avgörs vem av dem som blir Min lokala Spångahjälte 2019.
ANNONS

Gunnar får Bromsten att funka

Gunnar Bergman, Bromsten, är nominerad till Min Lokala Hjälte i Spånga 2019.

Gunnar Bergman, Bromsten. Foto: Anna Z Ek

När något är på tok i Bromsten finns det en kille som rycker in och ser till att det fixas. Det kan gälla ett trasigt elskåp, en igenslammad å eller en glashal järnvägsövergång.

Gunnar Bergman, 77 år, är uppvuxen i Bromsten och värnar stadsdelen, som han tycker blivit eftersatt de senaste åren.  Det är mer än en kommunal chef som fått Gunnar i luren under årens gång.

 – Jo, jag går på om saker och ting. Det måste man göra, säger han.

Nadar vägrar vika sig för våldet

Nader El Ashkars spelbutik har utsatts för sex väpnade rån. Vid det senaste tillfället blev en kund knivhuggen av rånaren, som sedan brottades ned av Nader och andra kunder.

Sex väpnade rån, otaliga inbrott, misshandel, knivstick, hot. Nader El Ashkar har fått stå ut med det mesta i sin spelbutik på Spångavägen i Flysta. Men han låter inte våldet knäcka honom, utan kämpar vidare.

ANNONS

– Jag har inget val. Det här är vad jag gör, och jag har en familj att försörja, säger Nader som förklaring till varför han alltid kommer igen trots allt han råkat ut för i sin butik under de åtta-nio år han haft den.

13-åriga Tindra brinner för klimatet

Tindra Halén Nelin, är 13 år och går på Kunskapsskolan i Spånga. Hon har gjort en film om Östersjön och brinner för att rädda klimatet. Det är också därför som hon har blivit nominerad till lokal hjälte.

Tindra Halén Nelin, är 13 år och går på Kunskapsskolan i Spånga. Foto: Christian Lärk.

Tindra Halén Nelin, som går i sjuan på Kunskapsskolan i Spånga, vill ha en bra framtid med ett bra klimat. Hon blev nominerad för sin film om hur vi ska rädda Östersjön.

Varför tycker du att klimatfrågan är så viktig?

– Det är mycket för att jag vill ha en bra framtid med ett bra klimat. Jag vill liksom inte att jorden ska bli överhettad och att vi inte kan göra något åt det, säger Tindra Halén Nelin.

Lena får upp flåset på de äldre

Lena Isacson, lokal hjälte, spånga

Lena Isacson är nominerad till Min lokala hjälte i Spånga. Foto: Christian Lärk.

Att ett skratt förlänger livet vet de flesta. Att även motionen gör sitt är också känt. Lena Isacson förenar de två på sina träningspass för äldre i Spånga. För det har hon nomineras som en av ortens vardagshjältar.
– Här har vi kul! Det är mycket skratt och mycket glädje. Dessutom har deltagarna blivit starkare och orkar mer, säger hon.

Simon får barnen att älska hockey

Simon Person, lokal hjälte, spånga, nr 5

Simon Persson, Spånga Hockey.

Extremt mycket glädje – men under organiserade former. Så kan man sammanfatta Simon Perssons sätt att sköta träningarna för hockeyknattarna i Spånga ishall. Han är en av många i Spånga Hockey som lägger ner ett enormt arbete och massor av tid på att få barn att spela hockey.

– Jag försöker att vara på barnens nivå, prata med dem och kolla hur de mår. Jag tycker de är värda den uppmärksamheten, säger han.

Stig låter unga växa med ansvar

Lokal Hjälte, VÄSP, Nr: 6, Stig Nilsson

Stig Nilsson menar att ungdomarna växer med ansvar.

– Ger man ungdomarna verktygen så fixar de det.

Det säger Stig Nilsson, som i över tre decennier gjort skillnad för stadsdelens unga. Det har han gjort i den socialpolitiska organisationen Verdandi, som på hans intiativ började utbilda ungdomar i att självständigt hålla i verksamheten.

– De tyckte att jag var naiv och blåögd, och trodde att det skulle bli kaos. Men det har fungerat fantastiskt bra.

De gjorde låten som hyllar Spånga torg

De gav Spånga torg en egen punkhymn – och Håkan Hellström något att bita i. Duon Lars Benckert och Gustav Breine skrev låten som lyfter stadsdelen mitt emellan Brommas miljonvillor och Järvas miljonprogram.

Låten ”Känn ingen sorg för mig Spånga torg”  berättar med punkig energi om en stadsdel där mellanchefen längtar hem, där trafikljuset lyser rött vid järnvägsbron och där folk handlar sin mat på Åsas fisk, Dennis kött eller Spånga-Macka.

Lokal Hjälte, Nr 7, Lars Benckert och Gustav Breine släpper loss i en rivig hymn till Spånga torg.

Lars Benckert och Gustav Breine skrev en rivig hymn till Spånga torg.

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen Min lokala hjälte 2019.

Den som vinner Min lokala hjälte 2019 vinner bland annat 2000 kronor i presentkort från MIO samt en inredningskonsultation av en av MIO:s erfarna inredare.

Vinnarna kommer att koras efter sommaren.

Partners
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.