ANNONS

Här är eldsjälarna som gör västerort bättre

Nominerade hjältar i västerort 2019
Alla har de nominerats till Min lokala hjälte 2019.
Janne, Malin, Adde och Christine bryr sig, lyssnar och agerar – och de är alla några av de starka personligheter som Mitt i:s läsare tycker gör Hässelby och Vällingby lite bättre.
Nu avgörs vem av dem som blir Min lokala västerortshjälte 2019.
ANNONS

Christine Schwark

Christine Schwark, 82, blev kompis med hel klass med åttaåringar – ett vackert exempel på vänskap mellan generationer.

Efter att ha hittat barnens nalle (!) på en bänk i Vällingby skrev hon till barnen, som svarade och undrade om hon inte ville bli deras brevvän. Då satte hon sig och stickade var sitt par tofflor åt barnen – 27 par – i julklapp.

– Det är jätteroligt att de vill ha en äldre människa som kan skriva till dem och som de kan skriva till. De är som mina barn nu, säger hon.

Christien Schwark i Vällingby stickade 27 par tofflor till en andraklass i Västerås.

Christine Schwark i Vällingby stickade 27 par tofflor till en hel klass med åttaåringar. Foto: Åsa Sommarström

David ”Adde” Ek

Med engagemang och ett obändigt driv ordnar David ”Adde” Ek, fritidspedagog på Vällingbyskolan, gång på gång aktiviteter och idrottsevenemang för barn och ungdomar.

– Jag brinner för att arrangera saker, idrottsevenemang och sådana saker. Att se till att barnen och ungdomarna har kul. Jag försöker jobba så att alla ska få chansen – att både killar och tjejer, även barn med med svårigheter av olika slag, får vara med på allting, säger Adde.

ANNONS

Adde arbetar även i olika klasser med att ta hand om elever som behöver hjälp och stöd för att inte hamna snett på ett eller annat sätt.

David "Adde" Ek, är 30 år och arbetar som fritidspedagog på Vällingbyskolan. Lokal hjälte.

David ”Adde” Ek arbetar som fritidspedagog på Vällingbyskolan. Foto: Christian Lärk

Janne Malmqvist

När Janne Malmqvist en gång tog över som lagledare för Brandkårens IK:s Korpenlag var året 1970. Det var samma år som Beatles splittrades och hela Sverige fick färg-TV.

De första 38 åren var han även spelare. En amputerad stortå stoppade den karriären, men överbrandmästare Malmqvist har fortsatt att leda laget och kalla till match – för 49:e säsongen i år. Men hur orkar han?

– Det är en riktigt bra fråga, hörrudu. Den ställer jag själv, och min omgivning också, säger Janne och skrattar.

 

Janne Malmqvist är nominerad till min lokala hjälte i Västerort

Förre överbrandmästaren Janne Malmqvist är inne på 49:e säsongen som lagledare för Brandkårens Oldboyslag i Korpen. Foto: Pekka Pääkkö

Malin Andersson

En vunnen match är ingenting – ett barn som har vågat pröva betyder allt.

Det är Malin Anderssons filosofi när hon tränar Hässelby SK:s innebandytjejer födda 2006/07.

– Jag vill få individer att växa som människor, känna sig modiga och trygga och nå en punkt där viljan att prova är starkare än rädslan att inte klara av det.

I grunden handlar det om att få tjejerna att växa som individer – och då utvecklas de också som innebandyspelare, anser Malin.

Hjälte nr 4 i västerort heter Malin Andersson och är tränare för ett flicklag födda 2006/07 i innebandy i Hässelby SK.Hennes filosofi är att alla ska vara delaktiga, och barnen inte ska jämföra sig med andra utan koncentrera sig på sin egen ut

Malin Andersson tränar flickor födda 2006/07 i innebandy i Hässelby SK. I hennes lag får alla spela lika mycket, oavsett hur bra de är. Foto: Christian Lärk

Ann Ek och Jonas Ullvahn

”Dom finns där för våra barn varje dag. Hittar alltid på något roligt, lyssnar in och är en trygghet. Borde finnas fler som dom för våra barn, ungdomar och föräldrar”.

Orden, från en förälder, handlar om Ann Ek och Jonas Ullvahn, populära fritidsledare på parkleken Ådalen i Vällingby.

– Känslan när något man gjort fått ett barn att bli lycklig – när man får det tillbaka känner man verkligen att man gjort skillnad. Det är en fin betalning, säger de.

Jonas Ullvahn och Ann Ek, Lokala Hjältar, Parkleken Ådalen i Vällingby.

Ann Ek och Jonas Ullvahn, fritidsledare på parkleken Ådalen i Vällingby. Foto: Christian Lärk

Therese och Mats Lagerman

Det lyser om Therese och Mats Lagerman när de berättar om gruppen Bara Vanlig Hässelby som de startade i fjol för personer med funktionsvariationer. Det är en löpargrupp där alla är med i lika hög grad, efter sina förutsättningar, och där gemenskapen är fantastisk.

Varje onsdag klockan 18 är det samling vid Grimsta IP för alla som vill.

– När man går härifrån har man en sådan glädje i kroppen. Att se de här personerna växa och just att få göra det här tillsammans, ute i friska luften, säger Therese.

Therese och Mats Lagerman, Lokala Hjältar, VÄST, nr 6.

Therese och Mats Lagerman startade löpargruppen Bara Vanlig Hässelby för personer med funktionsvariationer. Foto: Christian Lärk

Eva Wenner

Hon har sabbat mer än en ungdomsfest och trampat på åtskilliga ömma tår – men alltid med de ungas bästa för ögonen. I över 30 år har fältassistenten Eva Wenner arbetat med ungdomar i Hässelby-Vällingby.

Att vara ”fältare” innebär att man träffar stadsdelens tonåringar i deras egna miljöer. De flesta är ”vanliga” tonåringar med ”vanliga” tonårsproblem – men de kan vara nog så stora för den enskilde.

– Det är jag som är gäst i deras värld, och då måste jag vara ödmjuk, säger Eva.

Lokal Hjälte, VÄST, Nr 7. Fältassistenten Eva Wenner arbetat med ungdomar i Hässelby-Vällingby - och nu hon nominerats till min lokala hjälte i västerort 2019.

Fältassistenten Eva Wenner möter stadsdelens unga i deras egna miljöer. Foto: Christian Lärk

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen Min lokala hjälte 2019.

Den som vinner Min lokala hjälte 2019 vinner bland annat 2000 kronor i presentkort från MIO samt en inredningskonsultation av en av MIO:s erfarna inredare.

Vinnarna kommer att koras efter sommaren.

Partners
ANNONS