Eldsjälen Lennart vill att fler ska engagera sig

Lennart Rönnerstig, Lokal Hjälte, STSB, Årsta.
Lennart Rönnestig vid Årstalidens dansbana.
Varje år kommer ett par tusen personer till valborgsfirandet vid Årstaliden. I år blev det inget, men det är Lennart Rönnestig, 71, och några till som ser till att traditionen hålls vid liv.
– Jag tycker om att göra saker tillsammans, säger han.
Nu är han nominerad till Min lokala söderortshjälte.

I över 30 år har föreningen Årstablick arrangerat traditionsenligt valborgsfirande vid Årstaliden. Men i år blev det inget. Ansökan till polisen lämnades in två dagar för sent. Lennart Rönnestig, som är ordförande i föreningen, fick ringa runt och avbeställa godis, bullar och facklor till fackeltåget.

– Det är klart att det är tråkigt. Samtidigt var vi alldeles för få som ställde upp och jobbade. Jag hade fått ihop 15 personer och vi behövde vara minst 25, säger Lennart Rönnestig.

Det är många som uppskattar att det ordnas lokala firanden till Valborg och midsommar. Men få tänker kanske på det ideella arbetet som ligger bakom.

Lennart Rönnerstig, Lokal Hjälte, STSB, Årsta.

Lennart Rönnerstig, 71, är ordförande för Årstablick och har många järn i elden.

”Får igång endorfinerna”

Lennart Rönnestig har de senaste åren köpt in godis till fiskdamen, facklor till fackeltåget, hållit vårtal och – inte minst  – raggat folk som kan hjälpa till att förbereda för elden, dra brandslangar och hjälpa till att städa efteråt. Valborgsfirandet i Årsta blir populärare för varje år – upp till 2 500 besökare brukar komma – men det blir alt svårare att få tag i folk som vill hjälpa till.

– Alla vill att vi ordnar det, men vi är egentligen fyra herrar som ser till att det blir en brasa och att allt fungerar, säger Lennart Rönnestig.

Vad driver dig?

– Jag är en gammal folkrörelsemänniska som tycker om när man gör saker tillsammans och når resultat. Det ger mig glädje.

Förutom Årstablick är Lennart engagerad i HSB, idrottar och har olika hobbies.

– Jag tillhör nog de som räknas som engagerade. Det får igång endorfinerna, gör att man mår bra och sover gott på natten. Då orkar man med barnbarnen också, säger han och skrattar.

Vem är din lokala hjälte?

Huvudpartners