ANNONS

Kolla! Vilka fantastiska hjältar som finns i Vallentuna

Gerd Nielsen, Inger Backlund, Birgitta Rosén och Siv Lewrén är fyra av många eldsjälar i Brottby som ordnar Fika på Haket i Karbyskolan, med och för nyanlända för hjälpa och verka för integration. Nu är de nominerade till Min lokala Vallentunahjälte
Gerd Nielsen, Inger Backlund, Birgitta Rosén och Siv Lewrén.
Under våren har ni fått möta de som nominerats till Mitt i:s utmärkelse Min lokala hjälte. Det är en imponerande samling människor som alla på sitt sätt bidrar till att göra Vallentuna bättre. Just nu jobbar juryn med att utse finalister och i slutändan en vinnare. Efter sommaren avslöjar vi vilka de blir.
ANNONS

Jimmy hjälpte en synskadad man som ramlat ner på tågspåret i Kragstalund.

Jimmy Pettersson

När en synskadad man föll ned på järnvägsspåret vid Kragstalund strax före jul hoppade Jimmy Pettersson, 19, efter och räddade mannens liv samtidigt som Stockholmståget närmade sig.

”Man vill inte skryta eller få hybris”, säger Jimmy. ”Men det är förstås en stor grej att rädda någons liv.”

Märit Littke

Tre gånger i veckan tar Märit Littke sina stavar och går hemifrån Sörgården till Vallentuna IP, där hon håller koll på Korpens lokaler, tar hand om folk och bjuder på hembakt. Det har hon gjort i tio år.

ANNONS

”Utom en termin, då var jag så fruktansvärt sjuk”, berättar hon. Men nu är hon frisk och vid 86 är hon förutom ovanligt hjälpsam en levande förebild när det gäller att hålla sig igång.

Mats Fogelberg i Vallentuna aktiv i SAR search&rescue

Mats Fogelberg, SAR Sweden

När någon gått bort sig i skogen, en förvirrad åldring rymt från hemmet eller en olycklig människa vill försvinna från världen – det är då SAR Sweden rycker ut.
Ordföranden Mats Fogelberg var med och grundade organisationen som har sitt säte i Vallentuna. ”Min betalning är när det går bra. Har vi varit med och räddat liv lever jag på det i flera månader”, säger han.

Anna-Maria Nyquist och Lena Särenborg, Vallentuna Hjältar

Anna-Maria Nyquist och Lena Särenborg, Klimatsmart Vallentuna

De ville ta ner klimatfrågan till en lokal nivå och startade nätverket Klimatsmart Vallentuna. Anna-Maria Nyquist och Lena Särenborg försöker få politiker att tänka mer på klimatet och Vallentunaborna att göra klimatsmarta val i vardagen.

”Vi kan lösa det här. Det är kombinationen av ny teknik och att vi gör nya val det hänger på. Så jag är faktiskt väldigt hoppfull”, säger Anna-Maria Nyquist.

Susanna Sohlberg driver Öppna förskolan i Vallentuna. Nominerad till Min lokala hjälte för sin insats för både barn och föräldrar.

Susanna Sohlberg

Susanna Sohlberg på Vallentuna öppna förskola hjälper föräldrar att bli trygga mammor och pappor. Till henne kan man komma med frågor om sömn och matvägran. Samtalen leder vidare till djupare samtal om hur barn påverkar vuxenrelationen, om anknytning och trots. Och kanske till mognad och utveckling.

”Föräldraskapet är den finaste chans man har i livet till personlig utveckling. Men det kräver självreflektion och självkännedom”, säger Susanna Sohlberg.

Staffan Hassius nominerad till Min lokala hjälte i Vallentuna

Staffan Hassius

Energiknippet och idésprutan Staffan Hassius i Kårsta jobbar oförtröttligt för att hålla i liv i sitt Kårsta, som liksom stora delar av Vallentuna är landsbygd. Där har utbudet och servicen försämrats drastiskt de senaste decennierna.

”När jag bildade familj för drygt 30 år sedan fanns det kiosk, bensinmack, lanthandel, frisersalong, skola och post. I dag är bara skolan kvar. Och elevantalet har halverats!, berättar han.

Ändå är han inte nedslagen utan jobbar för att få en lanthandel till Kårsta och ge Kårstaskolan profil som miljöskola.

Gerd Nielsen, Inger Backlund, Birgitta Rosén och Siv Lewrén är fyra av många eldsjälar i Brottby som ordnar Fika på Haket i Karbyskolan, med och för nyanlända för hjälpa och verka för integration. Nu är de nominerade till Min lokala Vallentunahjälte

Gerd Nielsen, Inger Backlund, Birgitta Rosén och Siv Lewrén

Med hembakt och kaffe lotsar Gerd Nielsen, Inger Backlund, Birgitta Rosén och Siv Lewrén från Brottby in nyanlända i samhället.
För deras Fika på Haket, samtalsgrupper och praktiska hjälp är de nu nominerade att bli lokala hjältar i Vallentuna.

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen Min lokala hjälte 2019.

Den som vinner Min lokala hjälte 2019 vinner bland annat 2000 kronor i presentkort från MIO samt en inredningskonsultation av en av MIO:s erfarna inredare.

Vinnarna kommer att koras efter sommaren.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.