ANNONS

Filippas tjejskjuts växte som en snöboll

Filippa Sandqvist
Filippa Sandquist gör skillnad. Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Tipsa oss!
Filippa Sandqvist, Tjejskjutsen
Filippa Sandquist
Filippa Sandquist i Åkersberga är en av alla duktiga personer som i stort eller smått gör skillnad i vardagen. I slutet av förra året startade hon med enkla medel nätverket Tjejskjutsen som gör Österåker tryggare för alla kvinnor.
ANNONS

I december skrev Mitt i om Åkersbergabon Filippa Sandquist som startat en Facebookgrupp där kvinnor kan stötta varandra när man går hem ensam på kvällen och känner sig otrygg. Då hade gruppen på kort tid fått över 750 medlemmar.

Nu, någon månad senare, har ”Tjejskjutsen Åkersberga” växt till över 1 100 medlemmar. Och så har man startat ett samarbete med tjejjouren Bellis i Österåker.

– Det rullar in nya medlemmar hela tiden och alla hjälps verkligen åt.  Jag tror att det är bra för sammanhållningen bland kvinnor. Jag tror även det kan förebygga större problem som droger och kriminalitet, säger Filippa.

– Man ser ett tydligt engagemang – det jättemånga som svarar om någon vill ha hjälp.

Vad fick dig att starta gruppen?

– Det var ju att Facebook är så smidigt att det blir enkelt att göra något för många. Så såg jag en dokumentär på TV om en tjej i Stockholm som hade en tjejskjuts.

Var det svårt?

– Jag bara tänkte lite själv och så skrev jag några regler för gruppen som jag kände var logiska. Sedan var jag tydlig med att man gärna kunde komma med nya idéer hur det kunde utvecklas.

Hur har det påverkat din vardag?

ANNONS

– Det tar inte mycket tid, men jag skriver fortfarande inlägg varje dag, svarar på frågor och får medlemsförfrågningar.

Vet du andra i kommunen som gjort något bra som du skulle vilja uppmärksamma?

– Jag vet inte. Kanske de som har svenskakafé i kyrkan och i centrum, för det är många som går dit och pratar med flyktingar. Det tycker jag är väldigt viktigt. Det är lätt att klaga på att invandrare bara pratar med varandra, men det är ju vårt ansvar också, att vi träffar dem och lär dem vårt språk och vår kultur.

 

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Roslagen lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjalteroslagen@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Roslagshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

ANNONS