”Vi finns till för de mest utsatta”

På torsdagar bjuds det på middag för fattiga barnfamiljer på Unga Station
På torsdagar bjuds det på middag för fattiga barnfamiljer på Unga Station
Julklappar till barn som annars inte skulle få, hjälp till tonårstjejer på livets botten eller matkassar till fattiga familjer.
Unga Station finns till för de mest utsatta.
Erica Sandin var med och startade upp verksamheten på Södermalm.

I snart tio år har Unga Station, som är en del av Stockholms stadsmission, legat vid Fatburen på Södermalm. De finns till för att hjälpa barn, unga och barnfamiljer som har det tufft i livet. Kanske har man inte fångats upp av samhällets skyddsnät och fallit mellan stolarna.

Hjälpen kan bestå av allt från julklappar till ensamstående föräldrar, stöd till unga tjejer som mår dåligt eller middagar för familjer som lever på existensminimum. I fjol hade man 2 292 unika besökare.

– Vi finns till för de mest utsatta, de som har det allra jobbigast i samhället, säger Södermalmsbon Erica Sandin, som är verksamhetschef på Unga Station.

Vad tror du er insats betyder?

– Jag tror det betyder jättemycket. Jag känner mig väldigt stolt över vad vi gör här. Vi gör ett viktigt socialt arbete, som är ett bra komplement till socialtjänsten och andra viktiga insatser i samhället. Vi som fristående organisation har en större frihet än vad myndigheterna har.

Barnens behov är alltid det som står i fokus.

– Vi kan bygga långsiktiga relationen med dem vi hjälper, och försöker att sudda ut gränsen mellan vi och dem. Hjärtat får vara med, det finns en kärlek i det professionella arbetet. Jag tycker att det känns väldigt meningsfullt att gå till jobbet.

Vad tycker du utmärker en lokal hjälte?

– En hjälte är någon som gör något beundransvärt. Att göra något för någon annan utan egen vinning. Hjältar är dessutom modiga, vågar stå upp för orättvisor.

Är ni på Unga station hjältar?

– Det är en svår etikett att sätta på sig själv. Men förhoppningsvis är vi på något sätt hjältar och förebilder för de barn och unga som vi hjälper.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Södermalm lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gångvägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesodermalm@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som för utmärkelsen ”Min lokala Söderhjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgåsbord på Solliden-restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala hjälte får ett årskort för familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inredningskonsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners
Lokala partners