Hon förenar Rågsved med karaoke

Jolanta Siewruk driver Rågsveds krog.
Jolanta Siewruk driver Rågsveds krog.
Jolanta Siewruk driver Rågsveds krog; puben som med sina populära karaokekvällar har blivit lite av en frizon. Hit kommer ungdomar med sina problem – och Jolanta lyssnar mer än gärna.

– Många har funnit trygghet hos mig, säger hon.

Rågsveds krog har länge varit ett populärt vattenhål, men för ägaren Jolanta Siewruk, 46, handlar verksamheten om mer än att servera törstiga gäster bira.

Berätta om arbetet med krogen?

– Jag tog över 2012. Innan hade stället ett ganska dåligt rykte – precis som Rågsved i allmänhet. Min ambition var att visa hur många bra människor det faktiskt finns här.

Hur ser din relation till gästerna ut?

– Många har funnit trygghet hos mig. Ungdomar med problem kommer hit och pratar. De ser mig inte som en fiende, och därför vågar de öppna sig. Det är viktigt att se sina gäster som människor – inte bara något man kan tjäna pengar på.

Jolanta Siewruk tycker att det är viktigt att hjälpa andra. Foto: Privat

Krogen är ju många gånger en stökig miljö, blir det aldrig bråk?

– Nej. Det är väldigt familjärt här. Våra karaokekvällar för samman väldigt många olika människor också. Tuffa grabbar kommer in och ser en tant sjunga – och blir jätteimponerade. Det skapar en trygg stämning.

Men du har fått ingripa i en del obehagliga situationer som uppstått i området?

– Ja, jag blev bland annat vittne till ett slagsmål där en kille blev allvarligt knivskuren. Jag tog hand om honom och la förband på såret i väntan på ambulansen. Det kunde ha slutat riktigt illa.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör söderort lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesoderort@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Söderortshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners