ANNONS

Getepoppis – behornade hjärtetjuvar kan bli hjältar

Hjälte, Malin Tyren Bakken har nominerats till Min Lokala Hjälte på Lidingö.
Malin Tyrén Bakken får en tillgiven getkram i "Getopia", där getterna bor.
Lidingögetterna hos Get2gether har jobbat med naturvård, integration, hälsovård och yoga.
Och så sprider de glädje till alla som går förbi.
Nu nomineras eldsjälarna bakom getterna till Min lokala hjälte på Lidingö.
– Så roligt, säger Malin Tyrén Bakken.
ANNONS

Odin är en mjuk kille som får sina spratt emellanåt.  Rut, Mallan och Humlan hänger alltid ihop. Asta, är gammeltanten som vet exakt hur hon ska får det som hon vill. Och behöver vi en säga att Brexit är en riktig mästare på att rymma?

Getterna i den ideella föreningen Get2gether på Lidingö är alla personligheter.

– Man blir glad av att hänga med getter, säger Malin Tyrén Bakken, en av eldsjälarna i föreningen som verkat på Lidingö sedan 2016.

”Blir varm i hjärtat”

De skojiga getterna har bara ökat i popularitet – både som älsklingar i internationell media och som glädjespridare lokalt hemma på Lidingö. Nu har initiativtagaren Henrik Pontén och Malin Tyrén Bakken nominerats till lokal hjälte på Lidingö.

– Jag blir alldeles varm i hjärtat, vi är jätteglada över det här. Alla frivilliga lägger ner ett stort arbete, säger Malin Tyrén Bakken.

Drömde om nyttodjur

Föreningen bildades 2016. Advokaten Henrik Pontén hade en dröm om att ha nyttodjur. Läraren Malin Tyrén Bakken som hade gått igenom cancer och kände att samvaron med djur var läkande hörde talas om idén och ville haka på.

Så gjorde de slag i saken.

– Vi åkte till en gård i Enköping och köpte 22 getter, berättar Malin.

Henrik Pontén är för tillfället skadad och kunde inte delta i intervju. Det är han som myntat uttrycket ”Man har aldrig tråkigt med getter”.

Från början var tanken att getterna skulle syssla med ekologisk slyröjning på Lidingö. Projektet skulle också rädda rasen jämtget, eftersom planen var att avla.

ANNONS

Blev integrationsgetter och personliga tränare

Men snart började föreningens verksamhet spreta hit och dit. Ensamkommande afghanska ungdomar som var erfarna herdar hjälpte till att valla och var en trygg hand att hålla i när lidingögetternas första killingar kom till världen.

Getyogan blev en internationell hit som både sydafrikansk och fransk press plockade upp.

Personer med funktionsvariation och psykisk ohälsa har haft regelbundna aktiviteter med getterna.

Promenadfolkets ”pälsklingar”

Och inte minst har getterna blivit ett populärt inslag bland promenerande Lidingöbor som kommer förbi ”Getopia” hagen nära Bohusgården där getterna bor

– Alla tycker att det är speciellt och roligt med getter på Lidingö. De är kanske inte det vackraste djuret men de är nyfikna och påhittiga. Man har aldrig tråkigt med getter, säger Malin Tyrén Bakken.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera
Partners
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.