Görel hjälper Sumpans döva att få ta del av gudstjänster

Brommabon Görel Hedlund, soldat i Frälsningsarmén som tolkar gudstjänster för hörselskadade i bl a Sundbyberg, nominerad till Min lokala hjälte
Görel Hedlund bestämde sig för vad hon skulle göra i livet redan i högstadiet.
Döva och hörselskadade har fått en chans att hänga med i Frälsningsarméns gudstjänster och kaffestunder genom Görel Hedlund som är Frälsningsarméns enda teckentolk i Stockholm.
För sina insatser är hon nu nominerad till Min lokala Sundbybergshjälte 2019.

När Görel Hedlund gick i sjunde klass bestämde hon sig för sin bana livet.

– Jag läste att Frälsningsarmén hade en skola i Stockholm och Gud sa åt mig att ”detta vill jag att du ska jobba med”. Senare förstod jag att det var just döva jag skulle jobba med, säger hon.

Teckenspråket lärde hon sig genom kurser och genom att döva som hon träffat.

Gud sa åt mig att ”detta vill jag att du ska jobba med”

Görel Hedlund

– Jag var barnflicka åt en hörande 2-årig pojke som en dag gjorde ett tecken vid matbordet. Jag förstod inte vad det betydde men när vi såg på tv så såg jag att det var teckenspråk. Han hade sett programmet och lärt sig tecken för ”katten sover” och ”hunden springer”. Han var den förste som lärde mig teckenspråk.

”Fler teckentolkar skulle behövas”

Sedan tio år tillbaka teckentolkar hon ett par gånger i månaden under gudstjänster och kaffestunder på Frälsningsarmén i Sundbyberg.

Som enda teckentolken inom Frälsningsramén i Stockholm, pratar hon även med döva och hörselskadade på mötesplatser och seniorboenden runt om i Stockholm flera gånger i veckan.

Hon gör även hembesök hos många döva.

– Många hörande kan säga ”de läser ju så bra på läpparna” men de begriper inte hur ansträngde det är att göra det. Jag träffade en gång en gammal döv man som varit på stan i ärenden en hel dag, och sa till mg ” det är så skönt att träffa dig. Jag har inte pratat med någon i dag, bara läst. Det här är det först samtalet jag haft”.

Brommabon Görel Hedlund, soldat i Frälsningsarmén som tolkar gudstjänster för hörselskadade i bl a Sundbyberg, nominerad till Min lokala hjälte

Görel Hedlund. Foto: Åsa Sommarström.

Vad betyder det att du finns med och kan teckna på gudstjänster och i andra sammanhang?

– Att de som inte hör verkligen kan få vara delaktiga, många är väldigt glada över att möjligheten att få vara med. Det skulle verkligen behövas teckentolkar i större utsträckning.

Vem är din lokala hjälte?

Huvudpartners