Scenen i Gubbängen är Andreas Boonstras eget Narnia

Andreas Boonstra, konstnärlig ledare för moment:teater i Gubbängen nominerad min lokala hjälte, teater
"Vi vill göra teater som man inte kan se någon "annanstans", säger Andreas Boonstra.
I nära 20 år har moment:teater vidgat sinnena på sin publik i Gubbängen.
Nu kan konstnärlige ledaren Andreas Boonstra bli Min lokala söderortshjälte i Farsta.
– Det var magiskt att komma hit, säger han.

Nyfikna, kreativa, oväntade, angelägna, politiska, roliga och provocerande – moment:teater i Gubbängen sticker ofta ut och aldrig är rädd för att ta nya grepp.

I nära 20 år har den konstnärlige ledaren Andeas Boonstra och hans medarbetare gjort Gubbängen till en plats att åka till, om man vill se spännande scenkonst. Och så ska det förbli.

– Efter 19 år kör vi fortfarande på i högt tempo. Vi tacklar inte av! Tvärtom är vi inne i en väldigt kreativ fas och har inställningen att inget är för svårt, säger han.

Mitt i träffar Andeas Boonstra för en snabb intervju innan dagens repetitioner startar. Han är ganska stressad. Den 15 maj är det premiär för en av hans mest personliga pjäser, ”Jag klarar mig (hur är det själv?)”.

– Det är en föreställning om sorg, om konsten att leva vidare när någon i din närhet dött. Det har jag flera erfarenheter av. Det är tungt men jag har ändå en tanke om att den också ska vara rolig, berättar han.

Andreas Boonstra, konstnärlig ledare för moment:teater i Gubbängen nominerad min lokala hjälte, teater

”Vi är alltid nyfikna på nya sätt att spela teater”, säger Andreas Boonstra.   Foto: Åsa Sommarström

Andeas Boonstra ska själv stå på scenen, ihop med ett rockband. Det är en scen han föll för redan vid första ögonkastet. Året var 2000. Han var då, tillsammans med ett gäng kolleger, på jakt efter en lämplig lokal och samtalade med Familjebostäder om att få hyra den gamla 50-talsbiografen City i Gubbängen.

– Det var magiskt att komma hit, det var som i Narnia. Vi klev in genom foajén och hamnade i ett annat land, med en scen som var bredare än Dramatens, säger han.

I början var de osäkra på om platsen skulle fungera. Efter hand blev svaret tydligt. Moment:teater satte Gubbängen på teaterkartan – och fortsätter att göra det.

Vem är din lokala hjälte?

Huvudpartners