Helena drog igång gåfotboll i Enskede

Helena Nordlöf startade gåfotboll i Enskede.
Helena Nordlöf bor i Bandhagen och arbetar på kansliet på Enskede IK.
Helena Nordlöf drog igång gåfotboll i Enskede IK – och det har blivit en succé.
– Det är fantastiskt. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle bli så här stort, säger Helena Nordlöf, som är först ut att nomineras till Min lokala söderortshjälte.
Vem är din hjälte? Nu drar vi i gång vår stora satsning Min lokala hjälte 2019 – och vi vill ha din hjälp! Nominera de som gör söderort lite bättre.

Helena Nordlöf fick upp ögonen för gåfotboll när hon var på Mallorca förra vintern. Hon tänkte genast att det var något som hon ville ta med hem till Stockholm och Enskede IK, där hon arbetar på kansliet som ansvarig för knatteverksamheten.

– Jag har ofta funderat över hur vi skulle kunna använda planen dagtid, säger hon.

Helena Nordlöf sökte upp äldre på Enskede rackethall och på Friskis, men också på Årstapaviljongen där seniorer får träna gratis. Intresset var stort. Mellan 30 och 50 personer kommer till träningen varje onsdag förmiddag. De flesta är mellan 70 och 75 år, den äldsta är 89.

– Vi spelar mellan tio och elva, sedan bjuder vi på fika efteråt. Fikan är minst lika viktig, säger Helena Nordlöf.

Vad betyder det för de äldre?

– De har hittat tillbaka till en idrott som de älskar, de får ett socialt sammanhang och många har blivit väldigt bra vänner och umgås privat.

Många andra klubbar följer efter

Samtidigt har Enskede IK fått ett extra tillskott av ideella krafter. Många seniorer arbetar som funktionärer på cuper och turneringar.

Enskede IK var först i stan med gåfotboll. Sedan dess har ett tiotal föreningar startat och minst lika många är på gång.

– Det har varit ett galet år. Jag får ett par samtal och flera mejl varje vecka från föreningar som vill börja med gåfotboll. Idrottsborgarrådet sa att hon tror att det är den snabbast växande idrotten i Sverige nu.

Till hösten planerar hon att dra igång ett seriespel så att de får spela matcher. Och innan dess har de en spännande resa framför sig.

– I början av maj är vi ett gäng med 17 stycken som åker ner till Mallorca för att spela en cup i walking fotboll. Så säcken knyts ihop, säger Helena.

Läs om förra årets hjälte i söderort:

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
Huvudpartners