ANNONS

Mina damer och herrar – Farfar Faruk är Bros lokala hjälte 2019

Faruk Yildiz Min lokala hjälte 2019 i Upplands-Bro
Turkiska journalister rapporterade från Grillbaren i Bro när Faruk Yildiz tog emot diplom och blommor från Mitt i:s utsända.
Saken är klar. Min lokala hjälte i Upplands-Bro 2019 heter Faruk Yildiz. Grillbaren i Bro är mötesplatsen för ortens ungdomar, men Faruks sociala engagemang är större än så.
– Först kommer jag fira med familjen och sen vill jag fira med vänner, kanske kommer jag bjuda även er, säger en rörd Faruk.
ANNONS

Bros egen farfar med sin grillbar som en naturlig träffpunkt för kommunens ungdomar är märkbart rörd av utmärkelsen då Mitt i kommer på besök

– Jag är jättejätte glad, säger Faruk då han får ta emot blommor, diplom och presentkort.

Faruk Yildiz Min lokala hjälte 2019 i Upplands-Bro

Två turkiska journalister, Orhan Karan och Atila Altintas, var på plats för att följa när Mitt i gratulerade Faruk. Foto: Åsa Sommarström

Internationell media på plats i baren

Bakom disken inne i grillbaren står två turkiska journalister, Orhan Karan och Atila Altintas. De förklarar att de kommit för att bevaka händelsen när Faruk gratuleras.

– Hans insatser är väldigt viktiga, det behövs fler Faruk Yildiz i samhället, säger Orhan Karan med sin kamera på axeln.

Faruk Yildiz Min lokala hjälte 2019 i Upplands-Bro

Mediauppbåd, burgare, Mitt i:s reporter Niklas Loman, och huvudpersonen för dagen: en märkbart rörd Faruk Yildiz. Foto: Åsa Sommarström

”Ungdomarna är de som är viktiga”

Utmärkelsen ger Faruk kraft att ”kämpa mer”, som han uttrycker det.

ANNONS

– Ungdomarna är de som är viktiga. Några av dem var här precis innan ni kom.

Bros ”farfar” kan bli Min lokala hjälte

Vad säger de om att du är en hjälte?

– De säger bara, ”Farfar, det är bara att gå vidare nu! Go! Go! Go!”

Faruk ler stort samtidigt som de turkiska journalisterna dokumenterar varje fråga Mitt i:s utsände ställer till den nyblivne hjälten.

Turkiets ambassadör kom för att gratulera

Det är inte bara journalister som besöker Faruk på onsdagen då han stolt betraktar sitt diplom och blombukett, tidigare på dagen var även Turkiets ambassadör i Sverige på ett snabbt besök. Ambassadören Hakki Emre Yunt tog en burgare och gratulerade innan han skyndade vidare till nästa möte.

Turkiets ambassadör i Sverige, Hakki Emre Yunt, kom till grillbaren i Bro för att gratulera sin landsman till utmärkelsen. Han tog en burgare innan han drog vidare till nästa möte. Foto: Atila Altintas

Hemligheten i att gå hela vägen och bli en lokal hjälte menar Faruk handlar om tid. Efter många år i Bro känner han allt och alla.

Blir det fest nu?

– Först kommer jag fira med familjen och sen vill jag fira med vänner, kanske kommer jag bjuda även er, säger Faruk.

Sannolikheten att festen i så fall blir på grillbaren är liten, det skulle bli alldeles för trångt förklarar Faruk.

Här är finalisterna som kan bli Upplands-Bros lokala hjälte

Engagemanget – en del av grunden

Engagemanget för människor och i synnerhet ungdomar har funnits med sen första dagen i Bro.

– Det är en del av grunden, det har jag haft sen början.

Faruk: ”Politikerna måste ta hand om ungdomarna”

Att förklara Bros väg framåt i fråga om att hantera de utmaningar orten står inför överlåter Faruk till politikerna. Men efter en stunds betänketid där han står under fotbollshalsdukar, diplom och gamla artiklar i sin grillbar säger han:

– Politikerna måste ta hand om ungdomarna.

På samma sätt som du gör?

– Ja, men det räcker med hälften av det engagemang som jag lägger ner. Det skulle göra skillnad, visa vilka vägar som är rätt och vilka som är fel.

Juryns motivering lyder: Faruk är en lokal hjälte för att han med stort och varmt hjärta alltid finns till hands som en extra farfar – särskilt för dem som behöver det som mest.

Juryns motivering

Faruk är en lokal hjälte för att han med stort och varmt hjärta alltid finns till hands som en extra farfar – särskilt för dem som behöver det som mest.”

Huvudpartners