Johan hjälper cancerdrabbade – vet själv hur skört livet kan vara

Johan Dagerhamn brinner för Matchen mot cancer, Åkersberga GK, nominerad till Min lokala hjälte i Österåker
Johan Dagerhamn har själv drabbats av cancer två gånger. Sedan dess arrangerar återkommande insamlingar för att hjälpa andra cancerdrabbade.
Första gången Österåkersbon Johan Dagerhamn fick cancer var han 24. Det förändrade hans liv. Sedan dess har han flera gånger samlat pengar för att hjälpa andra cancerdrabbade. Nu har han nominerats till Mitt i:s satsning ”Min lokala Roslagshjälte”.

– Jag slutade att planera mitt liv. Jag blev annorlunda och började bry mig mer om andra än om mig själv. Och jag började hitta på saker för att hjälpa andra, säger Österåkersbon Johan Dagerhamn som nominerats till Mitt i:s satsning Min lokala Roslagshjälte.

24 år gammal, 1995, fick han första gången beskedet att han hade cancer. Då valde han domaruppdraget i fotbollsturneringen Gothia cup före den avgörande undersökningen. Men cancerbehandlingen efteråt fick honom att inse hur skört livet är.

Sedan dess har han samlat in flera hundra tusen kronor för att hjälpa andra cancerdrabbade. Första gången var på Åland där han bodde en tid. De senaste åren har det skett i Österåker, genom Åkersberga golfklubb.

– Det här har varit min terapi. För vad jag har lärt mig av två tuffa omgångar cancer är att det är jättesvårt att få sin lagstadgade rehabilitering.

Pengarna har han samlat in genom att bjuda in kändisar och idrottsstjärnor till uppvisningsmatcher i innebandy, fotboll och golf. Avkastningen har han sedan skänkt till Barncancerfonden, Cancerrehabfonden och Radiumhemmets forskningsfonder.

2014 fick Johan cancer igen, i ryggen. Mitt under cellgiftsbehandlingen gifte han sig och har sedan dess även fått barn.

– Det var en lycka, men han dog i mitt knä när han bara var 17 timmar. Han fick en massiv hjärnblödning, berättar han.

– Men sköterskan fick igång honom igen. Nu är han 14 månader och springer runt för fullt. Han är fullt frisk.

15 juni är det dags för tredje upplagan av Matchen mot cancer på Åkersberga golfklubb.

Målet är att få in en halv miljon, nästan 150 000 kronor mer än året innan.

Huvudpartners