ANNONS

Anna hjälper nyanlända flickor till gemenskap – via körsång

Hjälte, Anna Sandström Alner är nominerad till min lokal hjälte i Vasastan.
Anna var också finalist i Årets volontär 2019 – en utmärkelse som delas ut av Volontärbyrån.
Volontären Anna Sandström Alner hjälper unga flickor att komma till KFUM:s körer för att hitta ett sammanhang.
Nu är hon nominerad till min lokala Vasastadshjälte 2020.
ANNONS

För Vasastadsbon Anna Sandström Alner började allt med att en 8-årig flicka från ett genomgångsboende i Vasastan hade slutat komma till KFUM:s centrals körövning vid Rådmansgatan på torsdagar.

När Annas kompis Lotta Wilund, som är körledare i KFUM, skrev på Facebook att det behövdes volontärer som hjälpte flickan nappade Anna direkt.

– Hon kunde inte ta sig till kören själv och jag tyckte att det var en liten sak att hjälp till med, säger Anna.

Uppdraget växte

Sedan växte Annas uppdrag i KFUM:s integrationsprojekt. Någon termin senare hjälpte hon sju flickor till körövningarna på Rådmansgatan. Varje torsdag hämtade hon upp dem på boendet.

– De blir så glada när jag kommer och kastar sig i famnen på mig. Det är otroligt tacksamt, säger Anna, som också har fått hjälp av sin brorsdotter Siri och sin väninna Cissi på torsdagarna.

Sydde upp Lucialinnen

Men Anna gör mer än att hämta och lämna tjejerna på kören.

När det skulle firas lucia lade hon till exempel upp sju lucialinnen så att de skulle passa flickorna. Hon har också varit hemma och ätit middag hos familjerna och varit med på föräldramöten i skolan.

– Det gör en enorm skillnad för de här familjerna som inte har någon ingång i det etniskt svenska. Bara genom att umgås kommer man över så många trösklar, säger Anna.

Just nu hjälper Anna tre flickor, även om kören för tillfället är pausad på grund av coronakrisen. Vilket gör att hon ”längtar mycket efter sina tjejer”.

ANNONS

– Familjerna har inga andra sådana här sammanhang. De bor trångt och vet inte var de ska bo efter genomgångsboendet. Det är en fin gemenskap på många sätt i boendet, men det är inte på svenska och jag märker deras behov att prata och att träna svenska, säger Anna.

Pappa och lärare egna hjältar

Anna var tidigare lärare, men har sadlat om till journalist.

Som egna hjältar lyfter hon upp sin pappa Eric Sandström som var professor och överläkare vid venhälsan på Södersjukhuset. Han var en pionjärerna när hiv och aids kom till Sverige då många andra läkare flydde sjukdomen.

– Sedan är det ju så att de som gör störst skillnad är dem som vi tar för givet och som inte alltid syns. Jag orkade personligen inte fortsätta som lärare, men alla lärare som tar hand om våra barn är mina hjältar, säger Anna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.