Få har hjälpt så många ungdomar i Järva som Maj-Britt

Maj-Britt Franzén, Lokal Hjälte, nr 7, Järva.
Maj-Britt Franzén, ungdomskurator i Järva.
Året var 1989, Berlinmuren föll, och öst mötte väst. Något annat som hände det året var att Maj-Britt Franzén började arbeta som kurator i Järva och sedan dess har hon varje dag kämpat för Järvas ungdomar. Nu är hon nominerad till Min lokala hjälte.

Maj-Britt Franzén är i dag 65 år gammal och är alltså berättigad till en väl förtjänt pension. Men hon brinner så mycket för sitt arbete och Järvas ungdomar att hon inte vill sluta.

– Det här jobbet är så roligt. Jag känner att jag verkligen kan hjälpa ungdomarna här. Jag kommer köra på så länge jag orkar, säger hon.

Bär med sig ungdomarna

Hon har sedan 1989 varit kurator i Järva. Först på Husbyskolan och sedan början av 90-talet, på Järva ungdomsmottagning. Riktigt hur många ungdomar hon har varit i kontakt med genom åren är nog omöjligt att säga.

– Jag har mött så många ungdomar. Om jag räknar rätt är nog mina första patienter 46 år gamla nu, säger hon och forsätter:

– Jag tänker ofta på mina gamla patienter. Ibland hör folk av sig och berättar hur det har gått sedan vi såg senast. Det är få saker som gör mig så glad som när jag får reda på att det har gått bra för en patient, säger hon.

Tatuerade nacken

Hon säger att de som kanske har gjort starkast intryck på henne är de som är med i Noor-gruppen som hon startade 2002 – och som än i dag är aktiv.

– Det är en samtalsgrupp för våldtäktsöverlevare. Här får människor berätta om vad de har varit med om och vi försöker läka såren så gott det går. Den här gruppen är nog det som jag är stoltast över i min karriär, säger hon.

Någon motsvarande grupp finns inte på någon annan ungdomsmottagning i Stockholm. Detta har gjort att gruppen genom åren har kommit att bli en väldigt viktig plats för Stockholms våldtäktsoffer.

– En person som var med i gruppen tatuerade in texten Noor i nacken. Det gjorde det ganska tydligt att det vi gör i gruppen är väldigt viktigt, säger hon.

Maj-Britt Franzén, Lokal Hjälte, nr 7, Järva.

Maj-Britt Franzén, grundade gruppen Noor i början av millenniet och den lever än idag.

Vem är din lokala hjälte?

Huvudpartners
Lokala partners