ANNONS

Kolla in hjältarna i Skarpnäck!

Skarpnäck har många lokala hjältar.
Skarpnäck har många lokala hjältar.
Veronica, Marie, Alli och Yvonne bryr sig, lyssnar och agerar – och de är alla några av de starka personligheter som Mitt i:s läsare tycker gör Skarpnäck och Hammarby lite bättre.
Nu avgörs vem av dem som blir Min lokala söderortshjälte 2019.
ANNONS

Petra Jillvert i Kärrtorp.

En poppis figur i Björkhagen är katten Cato, som håller till vid t-banestationen. I höstas kidnappades Cato av ett par som sågs försvinna på ett tåg. Petra Jillvert annonserade försvinnandet i olika Facebookgrupper och ett tips inkom om var Cato kunde vara. En man skrev att han genast skulle åka dit.

– Då sprang jag ut i pyjamasen och åkte med.

Cato hittades på en parkering i Tyresö.

– Räddningsaktionen blev väldigt uppskattad. Dessutom har den gett mig nya vänner! säger Petra Jillvert.

Veronica Koutny Sochman, Ledare för Bagarmossens scouter, nominerad till Min lokala söderortshjälte i Skarpnäcks stadsdel.

Veronica Koutny Sochman, ordförande för Bagarmossens scouter.

Bagarmossens scoutkår hade länge stått utan ordförande när Veronica Koutny Sochman klev på. Sedan dess har hon bland annat lett en översyn av bidragssystemet för familjer som behöver ekonomiskt stöd. Dessutom har kåren starkt ökat i medlemsantal – från 100 medlemmar år 2015 till 170 idag.

ANNONS

– Inkludering och mångfald är centrala värderingar för Scouterna, och även barn från familjer med en tuffare ekonomisk situation ska kunna delta, säger Veronica Koutny Sochman.

Kent Ekberg, regissör vid Teater Reflex i Kärrtorp. Nominerad till lokal Hjälte.

Kent Ekberg, regissör vid Teater Reflex i Kärrtorp.

Regissören Kent Ekberg driver Teater Reflex i Kärrtorp. Där får vanliga människor ställa sig på scenen i föreställningar med höga ambitioner. Under sin verksamma liv har han bland annat varit med och grundat Enskedespelet, där han var aktiv i 20 år, och Södra Folkliga Teatern. 2010 startades Teater Reflex.

– Jag har hört så många säga att de aldrig trodde att de skulle klara av det de gör på scenen. Människor är större än vad de tror, säger Kent Ekberg.

Marie Egnell och är lärare i musikteater på Bagarmossens kulturskola. Lokal hjälte omgång 4, Bagarmossen.

Marie Egnell och är lärare i musikteater på Bagarmossens kulturskola.

Marie Egnell har varit lärare i musik och teater i över 40 år. Nu undervisar hon i bland annat i musikteater på Kulturskolan i Bagarmossen. Eleverna väljer ofta en bok eller pjäs som de sedan får skapa en musikal utifrån. Ett av de senare projekten var en variant av Lejonkungen – där Scar var punkare och Mufasa en del av frireligiös familj.

– Det är viktigt för mig att vi visar en så stor representation av människor som möjligt i det vi sätter upp, alla ska kunna känna igen sig.

Alli Darwich hamnade han mitt i ett väpnat butiksrån i Coop på Farmarstigen i Tyresö. Han konfronterade Coop-rånarna och skrämde iväg dem.

Alli Darwich konfronterade Coop-rånarna och skrämde iväg dem.

Skarpnäcksbon Alli Darwich var i januari på väg till jobbet på Tyresö gymnasium när han stannade till på Coop Tyresö. Då hamnade han mitt i en råndrama när två män försökte råna butiken. Alli Darwich gick emot rånarna, fick ett vapen draget mot sig – innan rånarna sprang ut genom dörren och försvann.

– Jag tänkte inte så mycket på vad som skulle kunna hända utan såg en fara och agerade. Det sitter i ryggraden liksom, säger Alli Darwich.

Yvonne Claesson och har ett långt engagemang inom Stockholm Baseball. Lokal Hjälte Skarpnäck.

Yvonne Claesson har ett långt engagemang inom Stockholm Baseball.

Bagisbon Yvonne Claesson fastnade för softball som 14-åring och tog SM-guld i sporten 1983. Sedan dess har hennes engagemang inte svalnat.

2008 blev hon ordförande i Stockholms baseballklubb, SBK. Då hade föreningen 50 medlemmar – nu ligger medlemsantalet på 160 personer. SBK besöker årligen lokala skolor i Skarpnäck för att lära ut sporterna.

– Vi lägger otroligt mycket tid på klubben – men tack vare den enorma glädje som man alltid möts av så är det värt det, säger Yvonne Claesson.

Helena & Ellen Svensson (mor och dotter), lokala hjältar, STSH.

Helena & Ellen Svensson startade insamlingen Bagis Walk of Hope.

Det var höst år 2014 när familjen Svensson fick beskedet som ingen familj vill få – nioåriga Axel hade fått en hjärntumör.

Under Axels behandling startade storasyster Ellen och mamma Helena insamlingen Bagis Walk of Hope – som sedan 2015 arrangerats årligen i Bagarmossen till förmån för Barncancerfonden. Idag är Axel en fotbollsspelande 14-åring och insamlingen är uppe i runt 40 000 kronor.

– Inget barn ska behöva ha cancer, säger Helena Svensson.

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen Min lokala hjälte 2019.

Den som vinner Min lokala hjälte 2019 vinner bland annat 2000 kronor i presentkort från MIO samt en inredningskonsultation av en av MIO:s erfarna inredare.

Vinnarna kommer att koras efter sommaren.

Partners
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.