ANNONS

Paret Hultström öppnade sitt hem för Mushtaq

Urban och Susanne Hultström öppnade sitt hem för Mushtaq.
Urban och Susanne Hultström öppnade sitt hem för Mushtaq.
När Mushtaqs ålder ifrågasattes tvingades han lämna HVB-hemmet i Kungsängen. Han hade stått på bar backe om inte paret Hultström ställt upp.
Målet är att ge honom trygghet under gymnasiet – men ingen vet om han får stanna.
ANNONS

– Du funderade inte många sekunder innan du sa, ”ta hem honom”, säger läraren Urban och vänder sig till hustrun Susanne.

Tidigare den dagen hade han fått veta att en av hans elever på Järfälla gymnasium stod på bar backe. Identitetshandlingarna från Afghanistan sa en sak, Migrationsverkets bedömning en annan. Mushtaqs ålder skrevs upp till 18 år och han tvingades lämna HVB-hemmet med omedelbar verkan.

”Plocka ihop dina grejer så kommer jag och hämtar dig i morgon bitti. Du får bo här så länge du behöver”.

Paret Hultström bor i ett stort hus i Kungsängen och deras egna barn har flyttat hemifrån.

– Om våra barn var i Mushtaqs ålder och hade tvingats fly, så hade man ju bara kunnat önska att det fanns en vuxen som kunde hjälpa dem, säger Susanne.

Annat perspektiv

– Behovet är oändligt. Jag möter i stort sett elever varje dag i en liknande situation, som går från att ha en framtidstro till att allting rasar samman, tillägger Urban.

Paret lyfter inte fram sin egen insats. De har fått en djupare inblick i flyktingars perspektiv och menar att vi har det väldigt bra i Sverige.

– Man får göra det man kan just nu. Många av dem som kommer hit har varit med om otänkbara trauman, säger Susanne.

Urban och Susanne Hultström med Mushtaq, som har en egen liten lägenhet i huset.

Deras mål är att Mushtaq ska kunna gå klart gymnasiet. Han sitter och pluggar under intervjun, men möter oss efter en stund. Jämför med många andra känner han sig lyckligt lottad.

ANNONS

– Jag har en större chans än de andra killarna. Jag jobbar, pluggar och en bostad.

Oviss framtid

Parallellt med studierna jobbar han som städare för att ha möjlighet att stanna genom arbetstillståndet.

– Det är min sista utväg.

Framtiden är oviss. Kungsängens utkanter påminner knappast om den lilla byn i Afghanistan där han växte upp. Men en sak har de gemensamt. Här finns även höns och han vaknar med tuppen varje morgon.

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Upplands-Bro lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjalteupplandsbro@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Upplands-Brohjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners